Великобритания ще предостави два миночистача на Украйна

  • 11 декември 2023 07:01

  • 1102
  • 5
Великобритания ще предостави два миночистача на Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Великобритания ще предостави два миночистачни кораба от Кралските военноморски сили на Украйна за засилване на способностите на украинските сили по море, съобщи ДПА, като се позовава на британското Министерство на отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Доставянето на два миночистача клас „Съндаун“ на Украйна е в контекста на изявленията на британското министерство, че Обединеното кралство заедно с Норвегия ще застане начело на коалиция за укрепване на военноморските способности на Украйна.

Коалицията ще осигурява дългосрочна поддръжка, включително обучение, оборудване и инфраструктура за засилване на сигурността в Черно море, се казва в съобщението.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви: „Тези миночистачи ще осигурят жизненоважни способности на Украйна, които ще помогнат за спасяването на животи в морето и ще отворят ключови експортни маршрути, които бяха рязко ограничени, след като (руският президент Владимир) Путин започна незаконната си пълномащабна инвазия“.

Най-малко двама души са ранени при руски въздушен удар срещу Киев

„Това засилване на способностите отбелязва началото на нови усилия от Обединеното кралство, Норвегия и нашите съюзници за засилване на украинските морски способности в дългосрочен план чрез укрепване на възможността им да действат в защита на териториалните им води и чрез засилване на сигурността в Черно море“, каза Шапс.

Последвайте канала на

Калина Христова
1102 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ukraina55

2023.12.11 | 14:45

5
Още руски кораби ще отидат на морското дъно да правят компания на кораба Москва които стана подводница и храна за рибите ха ха ха.От началото на войната руската измет е изгубила 5 боини кораба които правят компания на кораба Москва.

2023.12.11 | 11:11

4
Дайте им нови, че предишните дадоха фира, и като им дадете тези ,пригответе нови, че и тези ще дадат фира
Nazi SS

2023.12.11 | 09:10

3
Руската измет са вонящи трупове и биват размазвани от украинските лъвове,със тези миненосци ще могат да обезвреждат руски мини и да взривяват руски кораби които ще отидат да правят компания на кораба Москва които стана потводница ха ха ха.Русия е труп.
Ukraina55

2023.12.11 | 09:07

2
Страхотно,слет унищожението на руската жалка измет,украинците ще влезнат във НАТО и ЕС и щени предоставят евтин газ и гориво и ще има много торизам от украински герои.Слава Украйна.
Наблюдател

2023.12.11 | 08:41

1
Кой ще ги плаща.... Украинците задлъжняха за векове напред....

Добави коментар

Водещи новини