Украйна: Има голяма опасност да загубим войната, ако Конгресът на САЩ забави помощта

  • 05 декември 2023 19:49

  • 3404
  • 39
Украйна: Има голяма опасност да загубим войната, ако Конгресът на САЩ забави помощта
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12762

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена, това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. "И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", добави той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Правителството на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел, както и за подсилване на сигурността по границата с Мексико. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи. Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва Ройтерс.

Белият дом казва, че парите за Украйна са на привършване

Ермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблем.

"Естествено, без тази пряка подкрепа от (американския) бюджет ще бъде трудно да удържим същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят в условия на продължаване на войната", отбеляза началникът на президентската канцелария. "Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана  и то колкото се може по-скоро", каза още началникът на канцеларията на украинския президент.

Ермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици, отбелязва Ройтерс. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на одобрението им за новия пакет помощи, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3404 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар

2023.12.06 | 21:19

39
Слава на братска Русия!
айде чао

2023.12.06 | 12:01

34
Конгреса на САЩ официално отказа да даде пари на Украйна.

2023.12.06 | 20:32

38
e da de te glupavite kravari nai posle razbraha tce te nikoga ne mogat da pobediat ruskiat narod

2023.12.06 | 20:31

37
usrainski bokluk sas pomosh i bez takava vie tazi voina ste ia zagunili bezvrazvatno smeshiko usrainski
Ukraina55

2023.12.06 | 12:43

36
Скоро ще гледаш как Путин го разхождат като пумиар по улиците на Хага ха ха ха.
интересно

2023.12.06 | 09:28

33
интересно хазарските хохли с блинкен и другите американски юдеи на иврид ли си говорят помежду си???
Ukraina55

2023.12.06 | 09:04

32
Толкова сте жалки руска измет че украинците ва избиват докрак и лажливата пропаганда на руските паразити краи няма.Русия е вонящ труп ха ха ха.Щева избием докрак мръсни руски кумонистически свине жалки.Жалката руска измет е труп.

2023.12.06 | 01:56

29
Слава на братска Русия!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини