ЕП настоя за допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия

  • 09 ноември 2023 14:06

  • 1113
  • 3
ЕП настоя за допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент прие днес декларация, в която изразява тревога заради съществуващите възможности за заобикаляне на наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия заради войната в Украйна, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Според евродепутатите липсва правилно прилагане на ограничителните мерки, насочени към стратегическо отслабване на руската икономика и възможностите за производство и за водене на война, се отбелязва в съобщение на ЕП. Сред посочените случаи на заобикаляне на санкциите са възможностите за преодоляване на тавана на цените на петрола, като е даден пример с вноса на петролни продукти "от страни като Индия".

Евродепутатите отбелязаха и че части, произведени в западни държави, достигат до Русия "през страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия". Законодателите изразиха дълбока загриженост от продължаващата търговия със стоки от санкционните списъци между ЕС и Русия, както и от възможната продажба от Азербайджан в ЕС на руски газ.

"ЕС остава един от най-големите купувачи на изкопаеми горива от Русия с вноса на газ по тръбопроводи и на втечнен газ, както и с различни изключения от забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти", заявиха парламентаристите.  

Евродепутатите призоваха Брюксел да повиши и централизира надзора върху прилагането на санкциите, и да разработи начини за проследяване на случаите на заобикаляне на санкциите. Те настояват ЕС да повиши съгласуваното прилагане на съществуващите санкции върху износа на руски петрол, да затвори по-ефективно пазара на ЕС за руски изкопаеми горива и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, "Газпромбанк", техните дъщерни дружества, както и на техните управителни съвети.

"ЕС трябва да работи заедно със страните от Г-7 за значително понижаване на тавана на цените на руския петрол, за налагане на пълна забрана на вноса на руски газ, както и на вноса на горива и други петролни стоки от страни извън ЕС, ако тези стоки са произведени с руски петрол. ЕП очаква ЕС да забрани превоза на руски петрол и износа на втечнен газ през ЕС, и да въведе тавани на цените и обема на вноса в ЕС на руски и беларуски торове", заявиха още парламентаристите.

Евродепутатите изразиха очакване Европейската комисия и страните от ЕС да разширят санкциите, за да включват пълната забрана за търговия и шлифоване на диаманти с произход от Русия или реекспортирани от Русия за ЕС. Според тях ЕС трябва да проучи законови пътища за отнемане на запорирано руско имущество и за използването му за възстановяване на Украйна.

ЕС наложи ембарго върху руските диаманти

Последвайте канала на

Novini.bg
1113 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Слава Украйна

2023.11.09 | 20:56

3
Милиарди човеци се събуждат всяка сутрин с радостната мисъл, че не живеят в русия.

2023.11.09 | 19:18

2
Хоpата вече могат да прeдотвpатят или излекуват диaбeтa само с едно лекаpство. Подходящо за всеки и дeйства бъpзо, пoмoгнeте на сe.бе си или на близкитe си това е лeкаpството----->> goo.su/diabexin
Анонимен

2023.11.09 | 17:25

1
@Галин баце време е за Трилогията на фантомас с #Андреа, #Галена, #Теди. Това ще разцепи рейтинга на Европейските музикални канали.

Добави коментар

Водещи новини