Русия предупреди за "терористичен риск" от боевете в Газа

  • 06 ноември 2023 17:04

  • 1061
  • 1
Русия предупреди за "терористичен риск" от боевете в Газа
© Getty Images/Guliver

Русия призова днес за прекратяване на боевете в ивицата Газа и заяви, че възобновяването на палестинско-израелските преговори е от съществено значение за избягване на риска от по-широка война и засилване на "терористичната дейност", предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2032

Русия, която поддържа отношения с Иран, "Хамас" и основните арабските сили, както и с палестинците и Израел, многократно е обвинявала САЩ и Запада в пренебрегване на необходимостта от независима палестинска държава в рамките на границите от 1967 г.

"Приоритетът днес е бързото прекратяване на военните действия в Газа", заяви руското външно министерство. То се аргументира, че "в противен случай ще се изправим пред рискове от радикализация и увеличаване на броя на терористичната дейност и  опасност от разширяване на географията на конфликта".

Израел безмилостно бомбардира Газа

Русия, която миналия месец разгневи Израел, като покани делегация на "Хамас" в Москва, заяви, че палестинското единство, базирано на Организацията за освобождение на Палестина, ръководена от Махмуд Абас, е от съществено значение. 

"Изглежда особено необходимо да се осигури палестинско национално единство върху платформата на Организацията за освобождение на Палестина, която предвижда признаване на Израел и решение чрез преговори", се казва в изявлението.

Според Русия световните сили трябва да се стремят да възпрат заселването на евреи на Западния бряг, както и да не допускат презрително отношение към светите места в Йерусалим.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1061 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.06 | 18:37

1
Ако са в Москва, никакъв проблем. Ако са организирани от Москва, путята тряя внимава.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини