Кремъл: САЩ не могат да изградят "новия световен ред", за който говори Байдън

  • 23 октомври 2023 15:48

  • 1070
  • 5
Кремъл: САЩ не могат да изградят "новия световен ред", за който говори Байдън
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Кремъл днес заяви, че е съгласен с президента на САЩ Джо Байдън относно необходимостта от изграждане на "нов световен ред", но не е съгласен, че САЩ са способни да го изградят, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ говорят за "американоцентричен" световен ред, който няма да съществува в бъдеще.

Размяната на мнения беше емблематична за състезанието, което се разиграва на фона на войните в Украйна и Газа, в който Русия се опитва да убеди развиващите се страни да се присъединят към нея в изграждане на нов свят, свободен от "хегемонията" на САЩ, отбелязва Ройтерс.

В обръщението си в петък Байдън заяви, че редът, който е работил добре в продължение на 50 години след Втората световна война, е "донякъде изчерпан" и е необходим нов. Той каза, че американците имат "възможност да го осъществят, ако сме достатъчно смели и имаме достатъчно увереност в себе си, да обединим света по невиждан досега начин".

Владимир Путин получил сърдечен арест?

Песков заяви, че Москва е в рядко срещано съгласие с Байдън за необходимостта от нов ред, който, по думите му, ще бъде "свободен от концентрацията на всички механизми на световното управление в ръцете на една държава".

Но говорителят на Кремъл подчерта, че Русия не е съгласна с Байдън за способността на САЩ да изградят такава система. 

Според Кремъл този световен ред трябва да бъде свободен от опитите за съсредоточаване на всички механизми за контрол в ръцете на една държава, от опитите да налага волята и решенията си на други държави. "Обратно, [трябва да има] световен ред, който се основава на международното право, а не на "правила", който се основава на взаимно уважение, взаимна изгода, ненамеса във вътрешните работи на другата страна и т.н.", посочи Песков, предаде ТАСС.

"В тази част ние не сме съгласни, защото Съединените щати...независимо от това за какъв световен ред говорят, имат предвид един американоцентричен световен ред, т.е. свят, който се върти около Съединените щати. Това повече няма да е така."

Попитан какви действия предприема Москва във връзка с руските заложници в ивицата Газа, Песков посочи, че руските дипломати полагат всички необходими усилия в ситуацията с руснаците, държани като заложници в ивицата Газа, но при сегашните условия е трудно да се говори подробно по въпроса.

Последвайте канала на

Калина Христова
1070 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.10.23 | 17:57

5
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.23 | 16:31

4
и кво стана руснаците пак последна дупка на кавала

2023.10.23 | 16:21

3
Вие мислете за килия с изглед в Хага. Проклети говнояди.
Смех

2023.10.23 | 16:05

2
Нямам идея кои са по зле - чичо-дядко Бай Данчо дето сам не разбира какво говори или тея от кремъл които явно го разбират.

2023.10.23 | 15:55

1
МОГАТ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС

Добави коментар

Водещи новини