Британското разузнаване: Руска наемническа група вербува бойци на "Вагнер"

  • 17 октомври 2023 10:23

  • 1960
  • 1
Британското разузнаване: Руска наемническа група вербува бойци на "Вагнер"
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Руската частна военна компания "Редут" набира наемници, сред които и бивши бойци от групата "Вагнер", под прикритието на "доброволци", се казва в актуализирана информация на британското отбранително разузнаване.

Руското военно разузнаване ГРУ вероятно финансира и контролира дейността на групата. "Редут" участва в бойни действия в украинските области Донецк, Харков, Киев и Луганск от началото на пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г., съобщи „Политико“.

"Реалистична е възможността практиката на руското министерство на отбраната за набиране на военнослужещи чрез "доброволчески" части да е допринесла за това Русия да избегне по-нататъшна непопулярна мобилизация", се казва в британската актуализация, пише vesti.bg.

Ето кой е наследникът на Пригожин

„Редут“ е създадена през 2008 г. от свързания с Путин олигарх и бивш агент на КГБ Генадий Тимченко, за да охранява газовата му империя, според бивш висш офицер от руската армия и агент на Вагнер в показания, представени пред комисията по външни работи на Камарата на общините на Обединеното кралство миналия месец, съобщава Daily Telegraph.

Според доклада на британската разузнавателна служба групата, която "е много вероятно" да има повече от 7000 души персонал, придобива известност след прекратения бунт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин срещу Путин през юни.

Два месеца по-късно частен самолет, превозващ Пригожин и неговите висши лейтенанти, се разби северозападно от Москва, при което загинаха всички на борда. Путин заяви, че наемниците на "Вагнер" могат да подписват договори и да полагат клетва за вярност към Русия.

"Вагнер" се сбогува с бившите затворници в редиците си

„Вагнер“ е действал активно на бойното поле в Украйна и Сирия, а страховитите му наемници са били използвани и за укрепване на руските интереси в Африка. През юни Путин заяви, че Кремъл е финансирал "Вагнер" с 1 милиард долара само през изминалата година.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1960 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.17 | 16:45

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини