Путин: Москва ще разшири сътрудничеството си с Киргизстан в областта на отбраната

  • 12 октомври 2023 16:49

  • 1009
  • 8
Путин: Москва ще разшири сътрудничеството си с Киргизстан в областта на отбраната
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Русия възнамерява да разшири сътрудничеството си с Киргизстан в областта на военното дело и отбраната, заяви днес руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, предаде Ройтерс. Държавният глава направи изявлението по време на посещението си в руска военновъздушна база в близост до столицата на централноазиатската република – Бишкек.

Путин е на двудневна визита в Киргизстан, в рамките на която ще участва в заседание на Съвета на ръководителите на страните от Общността на независимите държави (ОНД) утре. Това е първото посещение на Путин зад граница откакто през март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му по обвинение в незаконна депортация на деца от Украйна. Русия не признава правомощията на МНС и съответно отхвърля обвиненията. Путин пътува идната седмица за Китай, за да участва в третото издание на форума "Един пояс, един път" в Пекин. Нито Киргизстан, нито Китай членуват в Международния наказателен съд, създаден да разследва военни престъпления.

В руската база в Кант Путин присъства на церемония по повод 20-ата годишнина от откриването ѝ. През октомври 2003 г. той беше на това откриване. Ройтерс отбелязва стратегическото разположение на Киргизстан, което позволява на Москва да разпростре влиянието си в региона.

"Този военен аванпост допринася в значителна степен за засилването на отбранителната мощ на Киргизстан и за гарантирането на сигурността и стабилността на целия централноазиатски регион", каза Путин, като добави, че очаква Москва да разшири взаимоотношенията си с Киргизстан в областта на военното дело и отбраната.

"Много добре помня как се създаваше (базата в) Кант и как Киргизстан ни помоли да разположим колкото се може по-скоро, даже незабавно, крило на нашите военновъздушни сили тук, защото по онова време страната беше подложена на нападения на бандитски формирования, пострадаха много хора и беше нужна бърза съвместна реакция", заяви още президентът на Русия. 999-а авиобаза Кант е в състояние да приема самолети както от бойната, така и от военнотранспортната авиация, уточнява ТАСС. Нейната основна задача е контрол на въздушното пространство на Централна Азия.

ТАСС посочва, че посещението на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в Киргизстан съвпада със завършващите утре съвместни военни учения на страни от Организацията на Договора за колективна сигурност (подписан през 1992 г. от Армения, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан) под наслова "Нерушимо братство".

Утрешното участие в срещата на върха на ОНД – организация на бивши съветски републики, ще е кулминацията на посещението му в Бишкек. Ройтерс обръща внимание на факта, че тази среща идва в момент, в който са се появили признаци на застрашаване на руското влияние в някои части от бившия Съветски съюз като Армения. Агенцията посочва още, че взаимоотношенията на Москва с други държави от региона, който е възприемала по традиция като свой тил, са се обтегнали, защото въпросните страни спазват западните санкции, наложени на Москва заради войната в Украйна. 

Путин пристигна в Киргизстан

На срещата си с президента на Киргизстан Садир Жапаров руският държавен глава подчерта значимостта на Русия като най-големия инвеститор в киргизстанската икономика и каза, че двете страни ще развиват сътрудничеството си в бъдеще. "Нашата страна е основният доставчик на продукти за Киргизстан, ние напълно удовлетворяваме нуждите на киргизстанските потребители от бензин и дизел", каза Путин на пресконференция.

"Ценим високо стратегическото киргизко-руско партньорство и нашите съюзнически взаимоотношения", заяви на свой ред Жапаров. Путин обърна внимание на бързия растеж на търговията между Русия и Киргизстан. Някои на Запад подозират, че той се дължи на киргизки посредници, които улесняват руската търговия в нарушаването на наложените санкции, посочва Ройтерс.

"Русия е един от водещите търговски партньори на Киргизстан. Нашият търговски оборот нарасна с 37 процента миналата година, като достигна близо 3,5 милиарда долара. В първата половина на тази година той се повиши с още 17,9 процента", съобщи руският президент. През юли САЩ наложиха санкции на четири компании от Киргизстан за прескачане на забраните с износ на електроника и друга технология за Русия. Миналата седмица централната банка на Киргизстан призова банките в страната за по-строг контрол върху спазването на западните санкции за Москва.

"При размяната на мнения по редица наболели актуални регионални и глобални въпроси констатирахме, че позициите на Русия и Киргизстан са много близки, или дори съвпадат, както казват дипломатите", допълни след срещата си с Жапаров Путин, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че Русия и Киргизстан съгласуват действията си и в ООН, и в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1009 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ukraina55

2023.10.13 | 08:51

8
Киргистан ако са умни ще хванат Путин и щего предадат на Интерпол даго изправят пред Хага и кирдистан ще получи помощ от запада и развиване на икономиката на Кирдистан.Но трябва да предадат Путин или тои ще разори Кирдистан.
Много

2023.10.13 | 07:08

7
Добре :)
Sarbeca Z

2023.10.12 | 17:33

3
Горките Кирг.изстанци , няма отър.ване от болшевишката проказа.

2023.10.12 | 18:03

6
naprotiv kravarska podlogo tvoita darjava niama otarvane ot teroristite kravari

2023.10.12 | 17:55

5
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
Владимир

2023.10.12 | 17:47

4
А с България, кога?

Добави коментар

Водещи новини