ООН: Над 1000 цивилни са убити в Украйна от февруари до юли

  • 04 октомври 2023 13:15

  • 811
  • 2
ООН: Над 1000 цивилни са убити в Украйна от февруари до юли
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Военните действия в Украйна са отнели живота на най-малко 1028 мирни жители между 1 февруари и 31 юли тази година. В същия период са били ранени 3593 души, предаде украинската новинарска агенция Укринформ, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Даниел Бел, ръководител на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, каза това при представянето на нови данни за състоянието на човешките права в Украйна.

"От 1 февруари до 31 юли в резултат на военните действия бяха убити най-малко 1028 и ранени 3593 цивилни. Това прави средно по близо шестима убити и 20 ранени всеки ден", заяви Бел.

Тя каза, че множеството от жертвите, 86%, са били на територията, контролирана от Украйна, следователно вероятно са в резултат на нападения, извършени от Русия. Експлозивните оръжия, които причиняват щети в широк периметър, са причинили над 90% от жертвите, допълни тя.

"Значителен брой от жертвите сред мирните граждани и от двете страни близо до фронтовата линия са убити или ранени от експлозиви, като например залпови ракетни установски, които не бива да се ползват в населени райони", подчерта Бел.

ООН: Русия е измъчвала някои украински жертви до смърт

Според нея касетъчните боеприпаси са причинили десетки цивилни жертви на контролираната от украинското правителство територия. В този контекст тя обърна внимание, че използването на касетъчни боеприпаси в населени райони представлява значителен риск за населението поради тяхното безразборно и непропорционално въздействие и високия риск от неексплодирали експлозиви.

Бел също така отбеляза, че стотици граждани са били убити или ранени от ракети и касетъчни боеприпаси далеч от фронтовата линия при поредици от нападения, предприети от руските сили.

По-рано Организацията на обединените нации потвърди, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия до 8 юли 2023 г. в Украйна са загинали най-малко 9 177 и са били ранени 15 993 цивилни.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
811 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2023.10.04 | 16:08

2
На руската измет им даи само да убиват жени и деца, те задруго не стават руската измет,биваги само да убиват жени и деца.Товаса мръсните руски изроди които убиват жени и деца и трябва да бъдат унищожени руската измет.

2023.10.04 | 13:35

1
pe dali ot OOH tazi statistika ia predstavete na kravarite te vodiat voina s u rusia posredstvom usrainskite glupci

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини