Лидерът на опозицията в Скопие: Призовавам Европа да не допусне руските интереси на Балканите отново да бъдат реалност и през ХХI век отново да има асимилация на македонския народ

  • 03 октомври 2023 22:20

  • 1693
  • 7
Лидерът на опозицията в Скопие: Призовавам Европа да не допусне руските интереси на Балканите отново да бъдат реалност и през ХХI век отново да има асимилация на македонския народ
© Getty images (архив)

„В исторически план винаги, когато България се опитва да асимилира македонския народ или да отрече македонската идентичност, зад това действие е стояла подкрепата на Русия, т.е. руските интереси на Балканите. Затова призовавам Европа да не допусне руските интереси на Балканите отново да бъдат реалност през ХХI век и да се случи асимилацията на македонския народ“, заяви председателя на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по време на посещение в Охрид, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

ВМРО-ДПМНЕ стартира кампанията си, наречена "Важно е!" Промените зависят от вас“, която се провежда в различни градове на Северна Македония.

В Охрид Мицкоски заяви, че зад „българския диктат“ за промени в конституцията, които от опозиционната партия отказват да гласуват, стои руски интерес.

„Така беше и по време на Санстефанския договор, когато практически България получи днешна Македония като подарък в резултат от споразумението, сключено от министрите на външните работи на тогавашните Руска и Османски империи. Същото се случи, когато Бледското споразумение бе едностранно напуснато от България (1 август 1947 г.) по нареждане на тогавашния съветски лидер Йосиф Сталин и за съжаление днес триото Димитър Ковачевски – Стево Пендаровски – Буяр Османи го подписа само с македонска ръка. Често казвам, че ако Тодор Живков бе жив, щеше много да се гордее с тези тримата, сигурно би ги нарекъл благонадеждни българи“, каза Мицкоски.

Лидерът на опозицията в Скопие отново повтори тезата си, че ВМРО-ДПМНЕ има ясни позиции и „няма намерение да отстъпва и няма да приеме българския диктат на всяка цена“.

„ВМРО-ДПМНЕ настоява единствено правата на македонската общност в Пиринска Македония да бъдат зачитани по същия начин, както са били зачитани и признавани по време на Бледското споразумение, подписано между тогавашния югославски комунистически диктатор Тито и българския комунистически президент Георги Димитров. Това е пълна културна автономия, даваща на македонците пълно право да учат на майчиния си език, имаше дори македонски народен театър. От една страна имате 14 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, които се фокусират върху правата на македонската общност в България, и нито едно решение за българската общност в Северна Македония, кой е обект на асимилация и кой е обект на мъчения и терор, това е много ясно“, каза Мицкоски.

Тезата си, че зад "българския диктат"стоят руските интереси на Балканите Мицкоски формулира през последната седмица като отговор на въпроса защо твърди, че преговорната рамка с ЕС, в която стои условието за вписването на българите в Конституцията на страната, е "български диктат".

Буяр Османи: В преброяването в Албания македонците свободно да изразят своята етническа, езикова и религиозна принадлежност

Последвайте канала на

Novini.bg
1693 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.10.04 | 09:21

7
ахахаха, е тито и димитров ли са против ру сия, а блятско недоразумение?
Валерия

2023.10.04 | 06:53

6
Ела да ми смучиш потката македонско мекере

2023.10.04 | 01:19

5
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
Емѝ...

2023.10.04 | 00:01

3
Признайте Македония и не бъдете рашисти!
ПУКНИИИ ГНУСЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН Т РОЛ

2023.10.04 | 00:46

4
ЕМЍЙ ЛАЙНАТА ,ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО!ЕМЍЙ ЛАЙНАТА ,ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО! ЕМЍЙ ЛАЙНАТА , ЩЕ ПУКНЕ СКОРО!

2023.10.03 | 23:37

2
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

2023.10.03 | 23:12

1
Поредната държава от "българи" ,продажници и неблагодарни към създателите си .......същите мекерета ,като нас българите и украинците..продажници !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини