Любомир Кючуков: Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

  • 03 октомври 2023 16:23

  • 3326
  • 9
Любомир Кючуков: Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Колко дълго може да продължи война, която не може да бъде спечелена? Този въпрос е резонен, ако се приемат за верни тезите, че войната в Украйна не може да бъде спечелена, коментира пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12180

По думите му месеците до края на година ще имат ключово значение за посоката на развитие на войната в Украйна – дали ще продължи залагането на военно решение или ще се направи опит за прехвърляне в политическото поле. Според него всичко зависи от отговорите на два въпроса: Какво означава победа? и Може ли тя да бъде постигната?

Тази война не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена, тълкува Кючуков. И двете страни - Русия и НАТО, подкрепящо Украйна, разполагат с високотехнологичен, разрушителен ресурс, който засега не използват, но към който може да прибегнат при ескалация и опасност от поражение, посочи дипломатът.

От гледна точка на Украйна целта е война до пълно освобождаване на окупираните територии. От Русия обаче това изглежда практически невъзможно, особено след обявяване на 5 украински области за руски. Кремъл вече не говори толкова за демилитаризация и денацификация, колкото цели запазване на овладените области. „За съжаление войната се превърна в битка за територии, човекът няма значение, той е инструмент и жертва“, отбеляза още Кючуков.

На срещата на Г-20 през септември се очерта преконфигуриране на балансите в геополитически план. Т.нар. глобален юг заяви твърдата заявка да бъде съществен фактор в международните отношение оттук нататък, каза още специалистът.

Западът възприема нов подход на военна подкрепа към Украйна

Страните от Азия, Африка и Латинска Америка по принцип са против войната, но не споделят позицията и санкциите на Запада спрямо Русия. За тях прекратяване на войната е първостепенен приоритет, добави Любомир Кючуков.

Конфликтът в Нагорни Карабах никога не е прекъсвал, той просто имаше затишия. Това, което се случва там, е изключително сериозно, подчерта той.

Конфликтът засега приключи в полза на Азербайджан. Но има хуманитарна криза с над 100 000 бежанци, има и вътрешнополитическа криза в самата Армения, както и геополитически трансформации в региона, които се отнасят не само за двете страни. Армения се чувства предадена и изоставена от всички. Русия беше гарант от 2020 г. за прекратяване на огъня, но е ангажирана с войната в Украйна. Турция се утвърди като основен играч. Западът – Франция и САЩ, тепърва и твърде късно активизират своята роля района с по-скоро антируска мотивация, а не - проарменска. Ситуацията е сложна и напрегната и не бива да се пренебрегва, каза още директорът на Института за икономика и международни отношения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3326 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ukraina55

2023.10.04 | 08:54

9
Украинците побеждават жалката руска измет и запада печели а руската измет губи и бяга със насрани гащи обратно във руската яма със лайна ха ха ха.

2023.10.03 | 23:51

8
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

2023.10.03 | 19:46

4
Червения говнояд излезе на рубежа. Може, и ще доживееш да гледаш как московие се разпада след загубата.

2023.10.03 | 21:52

7
Шибай се ! ЛАЙНАР !

2023.10.03 | 21:49

5
РУСИЯ ПОБЕЖДАВА ! ЗАПАДЪТ ГУБИ !

2023.10.03 | 21:51

6
Пе, дерасите винаги гийбат !

2023.10.03 | 19:03

3
7 милиарда са с РУСИЯ , 1 милиард - запада е срещу РУСИЯ ! Изолацията е за англосаксите !

2023.10.03 | 18:58

2
Страните от Азия, Африка и Латинска Америка по принцип са против войната, но не споделят позицията и санкциите на Запада спрямо Русия. За тях прекратяване на войната е първостепенен приоритет, добави Любомир Кючуков.

2023.10.03 | 18:47

1
Голям умник!Имаше ли глава, нямаше ли?Като гледам и шапка няма.....значи и глава също

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини