Путин води шефовете на "Газпром" и "Роснефт" в Китай

  • 25 септември 2023 15:33

  • 1070
  • 5
Путин води шефовете на "Газпром" и "Роснефт" в Китай
© Getty Images (архив)

Шефовете на руските енергийни гиганти "Газпром" и "Роснефт" Алексей Милер и Игор Сечин ще придружават руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 по време на визитата му в Китай идния месец, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Путин ще се срещне с президента на Китай Си Цзинпин и ще присъства на третия форум по инициативата "Един пояс, един път" в Пекин. Той пристига по покана на Си, отправена му през март по време на визитата на китайския ръководител в Москва.

Според източниците част от официалната делегация ще бъдат и други високопоставени руски енергийни шефове. Самият Сечин ще проведе свое енергийно събитие след края на визитата на Путин, посочват източниците, без да разкриват детайли.

"Газпром" и "Роснефт" не са отговорили на запитванията на Ройтерс по темата.

Русия се опитва да разшири връзките си в Азия, особено тези с Китай, за да компенсира спада на търговията си с Европа след наложените й санкции заради инвазията в Украйна. Руско-китайската търговия е във възход след началото на войната, като Москва пренасочва на изток петрола, който не може да продаде на запад, посочва Ройтерс.

Путин посети Пекин за последен път през 2022 г., броени дни преди началото на руската агресия в Украйна. Двамата ръководители обявиха тогава "безгранично" партньорство, но впоследствие Москва уточни, че то не включва военен съюз.

Путин ще се срещне със Си Цзинпин в Пекин идния месец, обяви Русия

Русия иска да договори сделка за продажбата на повече газ на Китай и за целта планира да изгради още един газопровод "Силата на Сибир", който да прекосява Монголия и да е с капацитет от 50 милиарда куб. м. Сега работещият газопровод ще достигне капацитет от 38 милиарда куб. м. през 2025 г. Новият газопровод ще пренася газ от полетата на полуостров Ямал в Западен Сибир към Китай.

Двете страни обаче тепърва трябва да уточняват условията на доставките, включително и цените. Преговорите са сложни, тъй като очакванията са, че до 2030 г. Китай няма да се нуждае от повече газ, отколкото внася сега, посочва анализатори.

Не е ясно дали по време на визитата на Путин в Пекин ще бъдат подписани каквито и да било сделки, заключава Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1070 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.09.25 | 23:14

5
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Ukraina55

2023.09.25 | 16:22

4
Те руснаците вече ревът и суполи пускат че отиват във батака със двата крака и никои няма даги спаси от блатото на мизерията и бедноста ха ха ха.Русия реве и сополи пускат руската измет ха ха ха.
Ukraina55

2023.09.25 | 16:18

3
По скоро Путин е започнал да върви към ада и иска шефовете да му правят компания докато върви във АДА да гори и реве със тях ха ха ха.Ако иска Путин даги пусне на неговата майка руска детого е родила да и се изредят отзад ха ха ха.

2023.09.25 | 16:15

2
До 1. Сега хахаха, а после ще виеш като гладен вълк. Тъп сопол.

2023.09.25 | 15:49

1
ДА ГИ ЗАВЕДЕ НА ЛУНАТА СЪС СЛЕДВАЩИЯ УСПЕШЕН РУСКИ ПОЛЕТ! ХА ХА ХА

Добави коментар

Водещи новини