Русия налага временни ограничения върху износа на горива, за да стабилизира вътрешния пазар

  • 21 септември 2023 16:38

  • 1419
  • 3
Русия налага временни ограничения върху износа на горива, за да стабилизира вътрешния пазар
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Русия въведе временни ограничения върху износа на бензин и дизел, за да стабилизира вътрешния пазар, съобщи Ройтерс, цитирайки правителствено изявление.

Не се уточнява конкретният механизъм, по който ще действат ограниченията. В отделно съобщение от Министерството на енергетиката заявиха, че ще предотвратят неразрешения износ на горива.

"Временните ограничения ще помогнат за насищане на пазара на горива, което от своя страна ще намали цените за потребителите", се казва в изявлението на руското правителство.

Според правителствени служители плановете имат за цел да ограничат износа на горива само за компании, които произвеждат петролни продукти, за да се избегне широкомащабна криза с горивата. Обмисля се и забранително мито върху износа на горива.

През последните месеци Русия страда от недостиг на бензин и дизел. Цените на горивата на едро скочиха, въпреки че цените на дребно са ограничени.

Кризата е особено осезаема в някои части на южна Русия, където горивата са от решаващо значение за събирането на реколтата. Една сериозна криза може да бъде проблем за Кремъл, тъй като предстоят президентски избори през март.

Търговците казват, че пазарът на горива е бил засегнат от редица фактори, включително поддръжка на петролни рафинерии, затруднения по железниците и слабата рублата, която стимулира износа на горива.

Някои сортове петрол поскъпнаха до над 100 долара за барел

Русия вече е намалила износа си по море на дизел и газьол с близо 30 процента - до около 1,7 милиона метрични тона през първите 20 дни на септември в сравнение със същия период на август, според търговци и данни на Лондонската фондова борса (LSEG).

В изявлението на руското правителство се добавя още: "По-рано, за да стабилизира ситуацията на пазара на горива, правителството повиши задължителните количества за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на стоковата борса. Създаден е и ежедневен мониторинг на закупуването на горива за нуждите на земеделските производители с бърза корекция на обемите".

През миналата година Русия е изнесла 4,817 милиона тона бензин и почти 35 милиона тона дизел, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1419 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Слава Украйна

2023.09.22 | 21:34

3
Богатата на ресурси страна... се осра хахахах

2023.09.21 | 18:09

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.21 | 17:33

1
Хахахаха, сега хептен ша гризнат дръвцето големите санкциониращи, тая зима на 16 градуса.

Добави коментар

Водещи новини