Киев: Запорожката АЕЦ е преминала към резервно захранване

  • 10 август 2023 13:12

  • 404
  • 0
Киев: Запорожката АЕЦ е преминала към резервно захранване
©
Слушай новината Слушай новината

Окупираната от Русия ядрена централа Запорожие в Украйна отново загуби връзка с последния останал основен външен електропровод през нощта и беше превключена на резервна линия, съобщи държавната компания за производство на електроенергия Energoatom в четвъртък.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13536

Енергоатом каза, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е на ръба на прекъсване, тъй като резервната линия има по-малко от половината мощност на мощността на главния електропровод.

"Такъв режим е труден за реакторната централа, продължителността му е ограничена от проекта и може да доведе до повреда на основното оборудване на енергийния блок", каза Енергоатом в Telegram.

Запорожката централа с шестте си реактора се контролира от руските военни от първите дни на нахлуването на Москва през февруари 2022 г.

Той се превърна в една от фокусните точки на конфликта, като и двете страни се обвиняват взаимно за обстрела около мястото. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Украйна: Киев не е е опитал да атакува Запорожката АЕЦ

Нито един от шестте реактора на централата не произвежда електричество.

Отделно, инсталираната от Русия администрация на станцията каза, че реактор номер 4 е бил преместен от "горещ" към "студен" режим на спиране поради признаци на изтичане на пара.

Единият от шестте реактора трябва да бъде в режим на "топло спиране", за да произвежда пара за собствените нужди на централата.

"Персоналът на завода откри признаци на течове в тръбната секция на парогенератор № 3", съобщиха от администрацията в Telegram. "За задоволяване на нуждите от пара на Запорожката АЕЦ се обмисля превеждането на енергоблок №6 в състояние на "топло спиране".

Последвайте канала на

Калина Христова
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини