Русия открила още един кораб със следи от експлозиви при проверка

  • 27 юли 2023 13:14

  • 801
  • 0
Русия открила още един кораб със следи от експлозиви при проверка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Служители на ФСБ откриха следи от експлозиви в трюма на втори сухотоварен кораб, който плаваше през Керченския проток за Ростов на Дон за товарене със зърно, по-рано корабът е акостирал в украинско пристанище. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ на Русия.

"В хода на работа за предотвратяване на терористични и диверсионни действия, осигуряване на безопасността на корабоплаването, ФСБ на Русия разкри още един чужд търговски кораб, който преди това може да е бил използван за доставка на експлозиви на територията на Украйна", съобщиха от ФСБ.

Проф. Чуков: Русия има интерес Швеция да не влезе в НАТО

"На 26 юли в товарния отсек и на повърхността на спасителната лодка на чуждестранния сухотоварен кораб VMO River, който пътуваше от пристанище Синоп (Турция) през Керченския пролив за Ростов на Дон за товарене на зърно, бяха открити следи от експлозиви - динитротолуол и тротил. Установено е, че през юни и юли тази година корабът два пъти е посетил украинското пристанище Рени (Одеска област)", казаха от ФСБ.

По отношение на кораба е взето решение да се забрани преминаването под плавателната арка на транспортния преход през Керченския проток и да бъде насочен извън териториалното море (така Русия нарича Азовско море, което смята за свое, след като анексира цялото украинско азовско крайбрежие и пристанищата Мариупол и Бердянск).

На 22 юли следи от експлозиви бяха открити и в трюма на друг чуждестранен сухотоварен кораб, плаващ от Турция за Ростов на Дон за зърно. Установено бе, че корабът е бил в украинското пристанище Килия в края на май, а през юли екипажът на кораба, състоящ се от 12 граждани на Украйна, е бил изцяло сменен в турското пристанище Тузла, както и името на кораба. Както каза тогава ФСБ, това може да означава евентуално използване на кораба за доставка на експлозиви на територията на Украйна. Товарният кораб също не беше допуснат да премине през Керченския пролив.

Последвайте канала на

Калина Христова
801 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини