Най-четеният и превеждан съвременен руски писател: Кремъл ме обяви за чуждестранен агент

  • 25 юли 2023 14:11

  • 930
  • 0
Най-четеният и превеждан съвременен руски писател: Кремъл ме обяви за чуждестранен агент
© Getty Images (архив)

Русия и държавите, които попадат в нейната сфера на влияние, ме издирват по обвинение, че съм разпространявал фалшиви новини за руската армия. Но всъщност това е просто едно скалъпено обвинение от цензурата в Русия. Това заяви в интервю за испанското издание 20minutos авторът на поредицата „Метро“ Дмитрий Глуховски, сочен за най-четения и превеждан руски писател на нашето време.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13554

В момента Глуховски работи и живее в Европа, тъй като има риск да бъде задържан от руските власти, ако се завърне в родината си. И допълва, че в момента се намира в „относителна безопасност“.

Ако кажеш, че руската армия извършва военни престъпления в Украйна, или ако просто наречеш войната война, те грозят до 10 години затвор за това, че казваш истината. Конретно аз мога да получи и още пет години допълнително, защото смятат, че го правя от политическа омраза към Путин. И за да ме дискредитират, ме обявиха за чуждестранен агент, разказа той.

По думите му всеки, който продава негови книги или го споменава в руската преса, е длъжен да добави по закон, че е чуждестранен агент.

„Путин се превърна в узурпатор, диктатор, който не само потиска собствения си народ, но е причинил ужасни неща и е извършил военни престъпления“, допълни Глуховски.

Getty Images

Писателят обясни още, че болшинството от творци в Русия е против войната, но Кремъл и службите усилено преследват критиците на „специалната военна операция и срещу тях биват образувани досъдебни производства. По тази причина, отбелязва той, против инвазията в Украйна говорят само руснаците, които са извън пределите на страната.

Путин: Украинската контраофанзива се провали

Глуховски декларира, че е изключително важно Европа и Запада като цяло да продължат да оказва подкрепа за Украйна, за да може всички да постигнем траен мир.

И не говоря само за свободата и оцеляването на Украйна, но и също така за една свободна, демократична и модерна Русия, каза авторът на Метро“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини