Спряха реактори в Запорожката АЕЦ

  • 25 юли 2023 09:36

  • 3063
  • 0
Спряха реактори в Запорожката АЕЦ
© © Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Операторите, извършващи поддръжка в украинската ядрена централа Запорожие, превключиха режима на спиране на два реактора, съобщи във вторник назначената от Москва администрация на централата, разположена на фронтовата линия на войната, предава Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14017

Най-голямата ядрена централа в Европа беше превзета от руските сили през март 2022 г. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрели по централата, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Един от шестте реактора на централата, според МААЕ, трябва да се поддържа в горещ режим на спиране, за да произвежда пара, необходима за ядрената безопасност, включително обработката на течни радиоактивни отпадъци в резервоарите за съхранение.

"За провеждане на планов технически преглед на оборудването на енергоблок № 5 ръководството на Запорожката атомна електроцентрала взе решение да го прехвърли на "студено спиране", съобщи администрацията в канала си в Telegram.

"И за да се осигури пара за собствените нужди на станцията, реакторната централа на енергоблок № 4 беше преведена в състояние "топло спиране".

Около Запорожката АЕЦ било пълно с мини

МААЕ заяви в изявление в понеделник , че администрацията на централата е информирала агенцията за прехода.

"Другите блокове остават в режим на студено спиране", се казва в изявлението на МААЕ.

Москва казва, че централата в крайна сметка ще бъде свързана към руската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електроенергия. Украйна се зарече да си върне централата и цялата земя в Украйна, която сега е окупирана от Москва.

Последвайте канала на

Калина Христова
3063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини