Повече от 6500 мъже са избягали незаконно от Украйна в Румъния от старта на войната

  • 21 юли 2023 13:48

  • 1459
  • 0
Повече от 6500 мъже са избягали незаконно от Украйна в Румъния от старта на войната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Над 6500 мъже са избягали незаконно от Украйна в Румъния от избухването на войната. Те са прекосили планините или са преплували водите на река Тиса, а някои от тях са платили с живота си, съобщава Диджи24. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

Йон е само един от над 6500 украински мъже, които са преминали незаконно границата с Румъния от началото на войната. Отнема му 30 секунди. Няколко дни преди това той е изваден от дома си на улицата, за да бъде изпратен да се бие на фронта. Признава, че е дал на някого подкуп от 500 долара, за да се прибере временно. Получава медицинско свидетелство, че има здравословни проблеми. 

„На петия ден преплувахме река Тиса, без да се обръщаме назад. Беше 24 юли 2022 г.”, спомня си 28-годишният Йон. Днес той пие кафето си на терасата на бара в Сигету-Мармацией, разположен само на 50 метра от граничния пункт. Има двойно гражданство, не иска да се бие на фронта и казва, че войната не е негова.

„Чувствам се повече румънец, отколкото украинец“, каза мъжът.

ЕС е готов да приеме още бежанци от Украйна при нужда

Диджи24 цитира и кметът на Ремеци, местност, разположена на 25 километра от Сигету-Мармацией в най-северната част на Румъния, който казва, че в първите месеци на войната по седем-осем украински бежанци седмично чукали на вратата на кметството, за да молят за помощ. През зимата трима мъже на възраст между 28 и 33 години нахлуха в кметството, точно когато трябвало да започне заседанието на Общинския съвет. Жена, която ги видяла на румънския бряг, предложила да ги заведе до местните власти. „Имаше цяла локва вода тук в коридора“, спомня си кметът Иван Брънзанюк, който говори украински. 

Не е лесно да обясниш на вдовиците, че си избягал, докато други мъже са загинали в битка. Оцелелите се страхуват да говорят, да бъдат разпознати, страхуват се и от реакциите след войната. Как ще реагират изоставените семейства, приятели и съседи, ако някога се върнат при тях и ще отидат ли в затвора заради предателството си, пита Диджи24, цитирано от БТА.

„Виждат ме не само като дезертьор, но и като предател“, споделя Йон. 

„Това е избор между войната в Украйна или свободата в Румъния“, казва Александру Делеску, който работи за Уницеф, в центъра за подкрепа на децата бежанци и техните семейства, в Сигету-Мармацией. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини