Авария в най-големия завод за обогатяване на уран в Русия, има загинал

  • 14 юли 2023 15:48

  • 2024
  • 0
Авария в най-големия завод за обогатяване на уран в Русия, има загинал
© google maps
Слушай новината Слушай новината

Тежка авария в най-големия завод за обогатяване на уран в света доведе до смъртта на един човек, съобщават руски медии.

Работник на 65 години е починал в Уралския електрохимичен комбинат в Русия, след като цилиндър, съдържащ обеднен уран хексафлуорид, е гръмнал, съобщават от завода, предаде РИА Новости.

"Имаше разхерметизация на резервоар с хексафлуорид на обеднен уран с обем един кубичен метър. В резултат на механично въздействие един човек е загинал “, съобщават от службите за спешна помощ.

Държавната ядрена корпорация "Росатом", която управлява централата, заявява, че инцидентът не представлява заплаха за здравето на хората в района.

МААЕ: Ситуацията в АЕЦ „Запорожие“ е сериозна, но стабилна

Експлозията предизвика евакуацията на работниците на обекта в Новоуралск, пише Телеграф. 

Отам отричат да има каквото и да е радиоактивно изтичане извън централата, отбелязвайки, че обедненият уран също е по-малко радиоактивен от естествения уран.

Уралският електрохимичен завод се намира в град Новоуралск (население 78 000 души) в Свердловска област. Намира се на 40 км от Екатеринбург. Уралският електрохимичен комбинат е най-голямото предприятие в света за обогатяване на уран, доставян за нуждите на атомните електроцентрали и други атомни електроцентрали от ядрено гориво. Там са съсредоточени около 50% от руските и около 20% от световните промишлени мощности за разделяне на изотопи на уран. Повече от 80% от продукцията на компанията се изнася.

Хексафлуоридът на обеднен уран е страничен продукт от преработката на хексафлуорид на уран в обогатен уран. Съединението е 1,7 пъти по-малко радиоактивно от естествения уран и не представлява заплаха за човешкото здраве.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини