След опита за метеж на Пригожин: Путин е започнал чистки в армията

  • 13 юли 2023 20:36

  • 4299
  • 0
След опита за метеж на Пригожин: Путин е започнал чистки в армията
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Генерали изчезват един по един, а публични фигури от командването на руската армия като началника на ВВС ген. Сергей Суровикин или бившия заместник-министър на отбраната ген. Михаил Мизинцев са в неизвестност и за местонахождението и съдбата им не знаят нищо дори техните близки.

Този процес на изчезване на генерали и офицери е позната в Русия от времето на голямата чистка в Работническо-селската червена армия от 1937-1938. И макар, че навън е 2023, се усеща като 1937 - с някаква по-голяма надежда, че все пак изчезналите генерали са живи.

Според "Уолстрийт джърнъл", се потвърждават съобщенията на руските опозиционни медии за задържани след бунта на Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг офицери. Изданието твърди, че 13 офицери са били задържани по време на чистката, а 15 са били отстранени от длъжност. Сред задържаните е руският генерал Сергей Суровикин. Арестите на висшите офицери са станали няколко часа след началото на бунта.

Руски зам.-министър на отбраната е изчезнал след бунта на "Вагнер"?

Източници на изданието твърдят, че генерал Сергей Суровикин е знаел за плановете на Пригожин, но не е участвал в тях. Все още няма повдигнати обвинения срещу него.

„Арестите са за прочистване на редиците от онези, на които вече не може да се вярва“, казва пред "Уолстрийт джърнъл" източник, запознат с процесите, които вървят в руската армия. Сред първоначално арестуваните 13 някои висши офицери е трябвало да бъдат освободени от служба в армията, като например заместник на Суровикин генерал Андрей Юдин или заместник-началника на военното разузнаване Владимир Алексеев. Опозиционният телеграм кана ВЧК-ОГПУ обяви в началото за уволнението на Алексеев.

Евгений Пригожин има двойници?

Най-малко още петима висши офицери са били отстранени или уволнени след бунта на Пригожин. Има спекулации, че самият Сергей Суровикин е задържан в Москва. За последно той се появява публично във видео от 23 юни, когато се обръща към Пригожин с призив да спре бунта, но не е изключено това видео да е било направено по принуда, когато Суровикин се е намирал в ръцете на хората на Шойгу. Според "Уолстрийт джърнъл" Суровикин е подложен на многобройни разпити и ще бъде освободен тогава, тогава, когато Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 реши как да се справи с последиците от бунта, предаде OFFNews. Изданието цитира и уклончивия отговор на шефа на комисията по отбрана на Държавната Дума Андрей Картаполов, който каза, че Суровикин "си почива".

По думите на същите източници трябва да бъде задържан и генерал Михаил Мизинцев, наричан "Касапина от Мариупол" заради ролята му в бруталните бомбардировки в града. Мизинцев беше освободен от поста си по-рано тази година и се присъедини към структурите на ЧВК "Вагнер".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини