Украйна се опитва да разсее опасенията на Германия за използването на касетъчни боеприпаси

  • 10 юли 2023 16:30

  • 1032
  • 0
Украйна се опитва да разсее опасенията на Германия за използването на касетъчни боеприпаси
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Посланикът на Украйна в Германия Олексий Макеев се опита да разсее опасенията във връзка с използването на касетъчни боеприпаси във войната с Русия, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13603

Налице е ясен план, заяви Макеев пред германската обществена телевизия Цет Де Еф.

"Първо, няма да използваме касетъчни боеприпаси на територията на Русия. Второ, те няма да бъдат използвани срещу граждански обекти. Впоследствие районите, които са обстрелвани с касетъчни боеприпаси, ще бъдат приоритетно разминирани", каза украинският посланик в Берлин.

САЩ обявиха доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна. Някои държави от НАТО, включително Германия, са сред над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този вид оръжия, отбелязва ДПА.

Украйна заяви, че ще използва касетъчни бомби само с цел да си върне територии

В хода на войната срещу Украйна Русия е обстрелвала украински населени места в цялата страна, включително с касетъчни боеприпаси.

Тези боеприпаси се взривяват във въздуха над целта и разпръскват множество малки взривни устройства. Те са спорни преди всичко поради факта, че значителен брой от тях не се взривяват, а остават на земята като невзривени боеприпаси, като по този начин застрашават населението, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини