Една от най-модерните крилати ракети, предадени от Лондон на Киев, попадна в ръцете на Русия

  • 10 юли 2023 15:54

  • 14498
  • 0
Една от най-модерните крилати ракети, предадени от Лондон на Киев, попадна в ръцете на Русия
© Wikimedia Commons

Една от ракетите Storm Shadow, предадена на военните на Украйна от Обединеното кралство, бе пленена от руските войски и изпратена за изследване от специалисти. А бившият генерален директор на Държавната корпорация за космически дейности "Роскосмос" Дмитрий Рогозин увери, че занапред руските сили за противовъздушна отбрана "ще свалят това нещо" и то постепенно ще стане безполезно, отбелязва американското издание Military Watch Magazine в статия, в която хвърля светлина върху това какви биха били възможните последици от попадането на ракетата в ръцете на Москва.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Ракетите с въздушно базиране бяха предоставени от Обединеното кралство на Украйна през май и са монтирани на произведените от СССР ударни изтребители Су-24М, което позволява на Въоръжените сили на страната да поразяват цели много по-дълбоко зад руските линии. Този клас дозвукови ракети е ценен заради своите стелт способности, сателитно насочване и прецизни удари, както и заради широко използваните американски компоненти и технологии за направата им.

Няколко европейски държави членки на НАТО активно ги използват за въздушни удари, както се вижда от кампанията в Сирия през 2018 г. За боевете в близкоизточната държава бе съобщено, че Москва е използвала възможностите си за водене за радиоелектронна война, за да неутрализира американските крилати ракети Tomahawk, които впоследствие бяха изпратени в Русия за проучване.

Русия заяви, че е свалила британска ракета с голям обсег

Пленяването на Storm Shadow ще предостави допълнителни възможности за изучаване на западната технология за крилати ракети и разработване на подходящи мерки за противодействието ѝ.

Тази информация ще бъде изключително полезна не само за Русия, но и за редица нейни партньори по сигурността, които се страхуват от потенциални атаки от европейски държави - Китай, Северна Корея, Беларус и Алжир. Предполага се, че тази ракета е била свалена с помощта на средствата за радиоелектронна борба - в този случай използваните методи вероятно също ще бъдат подробно проучени, информира "Фокус".

Storm Shadow е разработена със значителен обхват на унищожение: за европейските държави това е фундаментален момент поради липсата на стелт изтребители от пето поколение. В противен случай по-старите самолети от четвърто поколение, като Eurofighter или Су-24M, биха били изключително уязвими при поразяване на добре защитена цел от близко разстояние. Ракетите използват GPS/INS системи за навигация и георефериране, а при захода използват инфрачервени глави за самонасочване с висока разделителна способност и с автоматично разпознаване на целта.

Последвайте канала на

Владимир Василев
14498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини