Зеленски не вярва Путин да използва ядрени оръжия

  • 09 юли 2023 20:09

  • 2071
  • 0
Зеленски не вярва Путин да използва ядрени оръжия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

В обширно интервю за Ей Би Си Нюз от Киев украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога повтори, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на руските нашественици, включително незаконно анексирания Кримски полуостров, но призна, че е възможен друг край на 500-дневната война.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13762

В разговора с Марта Радац Зеленски не оспори информацията на “Вашингтон пост”, че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на новата контраофанзива е украинските войски да се приближат до границата на Крим и след това руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да бъде принуден да започне преговори.

Запитан дали това е "осъществимо", Зеленски отговори: "Ами, абсолютно ясно е, че в този момент, когато Украйна  достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят…"

Зеленски отговори и на въпрос за стойността на продължаващата американска подкрепа за страната му въпреки това, което той нарече "опасни сигнали" в американската политика за намаляване на помощта за Украйна в критичен момент от конфликта.

"Това е вътрешен, вътрешнополитически въпрос. Американците трябва да го решат и аз не бих искал да се намесвам", каза Зеленски. "Но за нас е важно да се запази двупартийната подкрепа за Украйна ... Разбираме, че от определени политици в САЩ идват опасни сигнали относно намаляването на помощта за Украйна."

Украинският президент заяви, че не изпитва "никакъв натиск" да постигне успех по-бързо, тъй като някои западни служители съобщават, че са разочаровани от бавния темп на контраофанзивата. 

"Днес инициативата е на наша страна", каза Зеленски. "Напредваме, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. Но напредваме."

Запитан както за касетъчните боеприпаси, така и за Ф-16, Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария и един от главните съветници на Зеленски, заяви пред Ей Би Си Нюз, че Украйна може да успее и без самолетите, но с цената на повече жертви.

Зеленски заяви, че не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия - макар че предупреди, че украинското разузнаване смята, че Русия може да е минирала Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана експлозия, за да спре напредъка на украинските сили.

Зеленски определи предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като "много важна".

НАТО превръща Вилнюс в крепост за предстоящата среща на върха

Той обаче не потвърди дали ще присъства, а главният му съветник заяви пред Ей Би Си, че Зеленски "все още мисли върху това". Противопоставянето на членството на Украйна в НАТО, каза Ермак, се основава на това, което той определи като погрешни възгледи за Русия като рационален фактор и риска от ескалация на конфликта.

"Някои страни, за съжаление, не разбират реално сегашната Русия. Това не е страната на Пушкин, Чайковски, руския балет, една от най-силните армии в света. Това е страната на терористите", каза Ермак. "Ако слушам някакъв разговор за ескалация, за нас, украинците, той звучи малко странно. Какви още ескалации ни трябват? Мисля, че е време да се вземат исторически решения."

"Войната трябва да приключи със справедливост и мир и с възвръщане на териториалната ни цялост", каза той. "Защо?" Защото краят на горещия етап на войната и замразяването на конфликта няма да означава край на войната.

Зеленски говори оптимистично и за бъдещето на страната си - когато и да приключи кръвопролитието, отбелязва БТА.

"Украйна вече има място в света за себе си. Смятам това за факт", каза той. "Вече сме страна, която е уважавана, страна, която наистина се бори за човешки ценности, за човешки права, за свобода, за демокрация."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини