Украйна: Руските войски атакуват в "ожесточени боеве"

  • 03 юли 2023 06:49

  • 6397
  • 0
Украйна: Руските войски атакуват в "ожесточени боеве"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В неделя Украйна заяви, че руските войски напредват в четири района в източната част на страната в условията на "ожесточени боеве", но съобщи, че нейните сили напредват в южната част на страната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Заместник-министърът на отбраната Ганна Малиар заяви, че руските войски напредват в близост до Авдийвка, Маринка, Лиман и Сватово.

"Навсякъде се водят ожесточени боеве", написа Малиар в социалните мрежи и добави: "Ситуацията е доста сложна".

Украинските сили отбелязаха постепенен напредък в контранастъплението си, започнало миналия месец, и призоваха западните си съюзници да увеличат обещанията си за военна подкрепа.

Последните събития на бойното поле се случиха, след като украински официални лица заявиха, че Русия е извършила първата си нощна атака с дрон срещу столицата Киев от 12 дни насам.

Украйна заяви, че всички дронове са били свалени.

Малиар също така заяви, че украинските войски напредват с "частичен успех" по южния фланг на Бахмут на изток и край Бердянск и Мелитопол на юг.

В южната част тя заяви, че украинските сили се сблъскват с "интензивна съпротива на противника, дистанционно миниране, разгръщане на резерви" и напредват само "постепенно".

"Те упорито и непрестанно създават условия за възможно най-бързо настъпление", каза тя.

В интервю, публикувано в петък, главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний изрази разочарование от бавните доставки на оръжие, обещани от Запада.

"Вбесява ме", че някои на Запад се оплакват от бавния старт и напредък на дългоочакваното изтласкване на руските окупационни сили, казва той пред Washington Post.

Залужний заяви, че западните му поддръжници не биха започнали сами офанзива без въздушно превъзходство, но Украйна все още очаква изтребители F-16, обещани от съюзниците ѝ.

"Не ми трябват 120 самолета. Няма да заплашвам целия свят. Достатъчен ще бъде много ограничен брой", заяви той пред вестника.

Той също така се оплака, че разполага с малка част от артилерийските снаряди, които Русия изстрелва.

Украинският президент Володимир Зеленски също говори за обучението на F-16 в събота по време на посещението на испанския премиер Педро Санчес в Киев.

"Смятам, че някои партньори се бавят", каза Зеленски, визирайки обучението на украински пилоти на F-16.

Коалиция от европейски поддръжници на Киев, водена от Нидерландия и Дания, заяви, че ще помогне за обучението на украинските пилоти, след като през май САЩ дадоха зелена светлина.

След бунта: В Русия разпуснаха "фабриката за тролове" на Пригожин

Миналия месец нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че обучението може да започне това лято.

Междувременно Украйна стана все по-умела в свалянето на руски крилати ракети и безпилотни самолети, след като се обърна към западните съюзници с молба за по-големи възможности за противовъздушна отбрана.

В неделя украински официални лица съобщиха, че успешно са неутрализирали нова атака с дрон срещу Киев.

"Всички вражески цели във въздушното пространство около Киев бяха открити и унищожени", заяви Сергий Попко, ръководител на военната администрация на град Киев.

В отделно изявление украинските военновъздушни сили заявиха в неделя, че са свалили три крилати ракети и осем ирански бойни дрона, разположени от силите на Москва през нощта.

Последвайте канала на

Калина Христова
6397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини