Йордан Божилов за Пригожин: Това беше начин да се позиционира в политиката

  • 26 юни 2023 08:32

  • 1152
  • 0
Йордан Божилов за Пригожин: Това беше начин да се позиционира в политиката
© БНТ

Някой може да каже, че действията, които станаха в Русия бяха неизбежни. Заповедта от юни, всички частни военни компании да минат под патронажа на Министерство на отбрана, беше стъпка към изземване на „Вагнер“ от Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг. Това заяви журналистът Ангел Петров в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Някой казваше, че Пригожин нямаше избор. Той обикаляше из Русия и подготвяше политическата си партия. Той няма да действа сам. Големият въпрос е кой е неговия гръб. Пригожин искаше да предизвика вниманието на Путин и да му каже избери мен или някой друг, но смени Шойгу. Пригожин събра хиляди и тръгна към Москва. По пътя не срещна никаква съпротива. Това беше хакерска атака срещу цяла държава, каза още Петров. 

Журналистът Ангел Петров смята, че разцеплението в Кремъл със сигурност ще се отрази на начина, по който Русия стои в Украйна, на бойния дух на войниците и на преговорите. "Русия влиза с много по-слаби позиции в следващ етап на войната", каза Петров.

Според дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков това е било опит за метеж. „По-важно е да се отговори какво не се случи – не се случи преврат, не се случи гражданска война, не се случи руснаци да убиват руснаци и по-важното чеченци да убиват руснаци. Опит на Русия да реши въпроса с излизаща от контрол частна армия. „Вагнер“ ще продължи да съществува, най-малко заради ангажиментите в Африка. Друг в е въпросът дали ще има ангажименти във войната в Украйна“, допълни Кючуков. 

По думите му това беше атака на войната, „не дали да се води, а как да се води“.

САЩ: Кризата в Русия отправи предизвикателство пред руския президент

Това, което ще остане неизяснено са мотивите, целите на какво е разчитал Пригожин, какви са обективните последици, смята Йордан Божилов. "Догодина престоят избори, има противопоставяне между разузнаването, армията, гвардията. Това беше опит за позициониране на „властовия пай“. Пригожин има политически амбиции, с тази негова армия се превърна в голяма заплаха за руски олигарси", посочи Божилов. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини