Украйна иска 40 млрд. долара за "Зелен план Маршал"

  • 19 юни 2023 09:59

  • 1123
  • 0
Украйна иска 40 млрд. долара за "Зелен план Маршал"
© GettyImiges

Разкъсваната от война Украйна търси 40 милиарда долара за първата част от "Зеления план Маршал" за възстановяване на икономиката си. Това заяви Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Политици и финансисти ще разгледат проблемите с краткосрочното финансиране на страната, както и дългосрочните усилия за възстановяване на двудневната среща в Лондон, която започна в сряда и се организира съвместно от Украйна и Великобритания.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара - повече от три пъти брутния вътрешен продукт на страната. След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Украйна вече е получила 59 милиарда долара за финансовите си нужди.

Шурма отбеляза, че първият фокус ще бъде железодобивната промишленост и посочи сума в размер на 40 милиарда долара за началните етапи на възстановителните дейности.

Секторът допринесе с около 10% от БВП на Украйна през 2021 г. - 1/3 от приходите от износ, и осигури работа на около 600 000 души. Освен това той съставлява 15% от въглеродните емисии на страната.

По думи на Шурма вече има възможност да се изгради индустрия, базирана на възобновяема енергия.

ООН след взрива в "Каховка": Русия не осигури достъп до наводнените зони

"Ако трябва да възстановявате нещо, логично е да го направите екологично, в съответствие с новите технологии. Нашата визия е да изградим "зелена" стоманодобивна индустрия от 50 милиона тона в Украйна", заяви той.

Това би позволило на страната да се превърне в най-евтиния доставчик на "зелена" стомана в света и би подпомогнало значително усилията на Европа за декарбонизация.

Много от повредените стоманодобивни заводи в страната са построени на места, които зависят от въглищата като източник на енергия. Сега обаче свободно да такива предприятия свободно могат да бъдат построени по-близо до находищата на желязна руда и далеч от региона на Донбас, обясни Шурма.

За да успее да събере между 20 и 40 милиарда първоначално финансиране, Украйна планира да обедини заинтересованите страни от индустрията, публичния и частния сектор за разработването на план, включително за първоначална работа по обхвата на проекти.

Подготвителната работа вероятно ще отнеме между година и година и половина, въпреки че "ако трябва да сме реалисти, действителното строителство ще започне едва след края на войната", уточни Шурма.

Британският премиер Риши Сунак призова глобалните инвеститори и британските бизнесмени да засилят подкрепата си за Украйна.

"Храбростта на Украйна на бойното поле трябва да бъде съчетана с подхода на частния сектор да помогне на страната да се възстанови", подчерта Сунак.

Последвайте канала на

Калина Христова
1123 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини