Руски политолог–имигрант: Шефът на "Вагнер" подготвя преврат срещу Владимир Путин

  • 12 юни 2023 17:29

  • 3342
  • 0
Руски политолог–имигрант: Шефът на "Вагнер" подготвя преврат срещу Владимир Путин
© Getty (архив)

"Шефът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин се подготвя да свали от власт руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975", това каза емигриралият от Русия политолог Андрей Пионтковский пред украинското издание "Еспресо".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13601

По думите на събеседника на медията: Сред политическия и икономическия елит в Русия вече разбират, че войната в Украйна ще бъде загубена. В Москва е създадена, разбира се неофициално, партия на управляемата капитулация. Тя подготвя преврат срещу настоящия държавен глава и да подпише примирие с Украйна. Основният двигател на тази партия е Пригожин. За да оправдае действията си, той ще заявява как лично е превзел Бахмут, но не е получил помощ от властите, за да го удържи. Заради това Пригожин е решил да вземе ръководството на страната де факто в свои ръце.

Шефът на украинското разузнаване: Путин скоро ще умре

"Сценарият е следният: Извършва се преврат срещу стопанина на Кремъл. На негово място се поставя премиерът Михаил Мишустин, както е по конституция, но фактическият лидер на Русия става шефът на "Вагнер". В момента нито Пригожин, нито някой друг от неговата партия не критикува министър-председателя, въпреки че и той носи отговорност за провала на руската агресия срещу Украйна. Мишустин им е необходим, за да се покаже, че всичко е законно", добави политологът

Според Пионтковский: Китайският лидер Си Цзинпин също сне доверието си към руския си колега. Наскоро той покани на официално посещение не президента, както е протокол, а премиера. Гостът бе посрещнат като държавен глава. Всичко това означава, че в Пекин са разбрали, че Русия губи войната си срещу Украйна и се готвят за Русия след Путин. Вероятно Китай ще подкрепи партията на Пригожин.

На въпрос на журналист от медията кога може да се очаква стартът на радикалните промени в Русия Пионтковский отговори: Не мога да кажа точна дата, но те ще бъдат запалени с падането на Бахмут или Мелитопол.

Андрей Пионтсковский е роден през 1940 г. в Москва. По образование е физик и математик, но основното поле на дейност му са политическите анализи. Той бе член на опозиционните на Путин партии "Яблоко" и "Солидарност" (2004 – 2013 г.). От 2016 г. Пионтоковский живее в САЩ. Той напусна родината си заради съдебно преследване, заведено след медийна публикация.   

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3342 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини