Най-малко 13 души са станали жертва на наводнението от разрушения язовир

  • 09 юни 2023 14:43

  • 597
  • 2
Най-малко 13 души са станали жертва на наводнението от разрушения язовир
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В резултат на наводнението, причинено от разрушаването на язовира на водноелектрическата централа Каховка, загинаха най-малко 5 души, още 13 са в неизвестност, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

Четирима души са загинали в Херсонска област, още един - в Николаевска област.

"В Херсонска област реално са наводнени 48 населени места, от които: 34 (3625 къщи) - на територията, контролирана от Украйна, 14 - на временно окупираната", каза шефът на МВР.

Украйна прехванала обаждане, доказващо, че Русия е взривила язовир "Нова Каховка"

Ръководителят на руските окупационни власти на Херсонска област Владимир Салдо на свой ред съобщи за най-малко осем загинали в резултат на наводнението.

Той твърди, че руските власти са евакуирали повече от 5800 души от зоните на наводненията. В същото време на левия бряг на Днепър, окупиран от руските войски, хората се оплакват в чатове, че няма помощ от държавата, а военните дори са попречили на доброволци.

В четвъртък са спасени стотици украинци от покривите на наводнените райони. Губернаторът на южния регион Херсон съобщи, че около 600 квадратни километра от региона са покрити с вода.

Последвайте канала на

Калина Христова
597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:29

1
Това е поредният терористичен акт от страна на руските фашисти! През 1941г. на 18 Август руснаците взривили язовир на Днепро опитвайки се да забавят германците! Това наводнение е убило между 20 000 и 100 000 украинци! РУСИЯ Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА, която не мисли за обикновеният човек! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:47

2
"Главният удар ще бъде бърз и мощен. "Първите успехи на украинските въоръжени сили в настъплението са само подготовка за решаващ пробив в защитата на руснаците. Отдавна обещаната офанзива започна в неделя, 4 юни, пишат The Economist и Института за изследване на войната (ISW). Празнуват тактическия успех на украинските въоръжени сили: Южно от Донецка област: Голяма Новосилка → Новодонецкое (успешен пробив на 12 км, удар със сили само 10 БМП, който прекъсна руската комуникационна линия). Северно от Донецка област: Соледар, Майорск, Хромовое и Богданова (по-рано слаби отбранителни позиции на руските въоръжени сили, около Бахмут. Запорожска област: New York Times съобщава за нови експлозии в Мелитопол, показващи вероятната следваща цел на украинската атака (заедно с Бердянск) - изолиране на южния и северния руски флан BBC съобщава и за напредъка от 0,5-1,5 км в посоките Орехово-Василевка, Парасковеивка, Ивановски и Клещеевка. В тези посоки британски източници подчертават „стратегическото предимство на Украйна“, напреднала с 5-6 километра към вторник сутринта. Докато цялото внимание беше върху самия Бахмут, "ние бавно, но сигурно се движехме по фланговете, освобождавайки по 100-300 метра на ден", коментират украински военни. Съветникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан заяви пред CNN, че започналата контраатака ще помогне на Украйна да си върне „значителна част от територията. "Телеграф пише, че украинските въоръжени сили успяват да унищожат много единици руска техника.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини