Русия съобщи за "активни бойни действия" в Запорожка област

  • 09 юни 2023 11:20

  • 1107
  • 19
Русия съобщи за "активни бойни действия" в Запорожка област
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Активни боеве се водят тази сутрин в Запорожка област в Южна Украйна, каза в "Телеграм" представителят на руските окупационни власти Владимир Рогов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13377

"В настоящия момент са възобновени активните бойни действия в участъка между Орехово и Токмак", намиращ се на фронтовата линия между руските и украинските сили, написа той.

Това става в момент, когато Киев заявява готовност да предприеме голямо контранастъпление срещу руските сили, отбеляза Франс прес.

Рогов не даде подробности, но според Александър Сладков, кореспондент на руската обществена телевизия, който има канал в "Телеграм", следен от над 1 милион души, двете страни се обстрелват с артилерия, а силите на Киев са в настъпление. "Водят се продължителни и тежки боеве", написа той рано тази сутрин и допълни, че "фронтовата линия е стабилна". "Врагът полага неимоверни усилия. Напразно. Нашите удържат", каза още той, пише БТА.

9 души са ранени при руски обстрел срещу Херсон

В дневната си сводка, публикувана тази сутрин, украинската армия не съобщи за такива боеве.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1107 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:31

15
УКРАЙНА ПРЕДПРИЕМА КОНТРАОФАНЗИВА СРЕЩУ РУСИЯ Дългоочакваната контраофанзива на украинската армия срещу окупационните руски сили започна, отваряйки фаза във войната, насочена към възстановяване на териториалния суверенитет на Украйна и запазване на западната подкрепа във войната. Украинските сили засилиха ударите си по фронтовата линия в югоизточната част на страната. Това потвърдиха за Washington Post 4 източника от въоръжените сили на Украйна, които са пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат публично събитията на бойното поле. А именно украинските сили включват за първи път специализирани щурмови части, въоръжени със западни оръжия и обучени по тактиката на НАТО. Атаките в югоизточната част на страната още през първия и втория ден доведоха до значително проникване в територията под руска окупация. Руските военни блогери също съобщиха за тежки боеве в района на Запорожие, район на фронта, който отдавна се смяташе за вероятна цел на новата украинска кампания. Прорязвайки окупираната територия с удар в южна посока, през равните полета на Запорожие, украинските сили биха могли да се стремят да прережат сухопътния коридор, свързващ континентална Русия с окупирания Кримски полуостров. По този начин ще бъдат пресечени ключови руски снабдителни пътища, но също така чрез съсредоточаване на сили за пробив в тази част от бойното поле може да се направи опит за освобождаване на град Мелитопол, който Русия определя като столица на окупираната част от тази област. , и Енергодар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:32

19
"Главният удар ще бъде бърз и мощен. "Първите успехи на украинските въоръжени сили в настъплението са само подготовка за решаващ пробив в защитата на руснаците. Отдавна обещаната офанзива започна в неделя, 4 юни, пишат The Economist и Института за изследване на войната (ISW). Празнуват тактическия успех на украинските въоръжени сили: Южно от Донецка област: Голяма Новосилка → Новодонецкое (успешен пробив на 12 км, удар със сили само 10 БМП, който прекъсна руската комуникационна линия). Северно от Донецка област: Соледар, Майорск, Хромовое и Богданова (по-рано слаби отбранителни позиции на руските въоръжени сили, около Бахмут. Запорожска област: New York Times съобщава за нови експлозии в Мелитопол, показващи вероятната следваща цел на украинската атака (заедно с Бердянск) - изолиране на южния и северния руски флан BBC съобщава и за напредъка от 0,5-1,5 км в посоките Орехово-Василевка, Парасковеивка, Ивановски и Клещеевка. В тези посоки британски източници подчертават „стратегическото предимство на Украйна“, напреднала с 5-6 километра към вторник сутринта. Докато цялото внимание беше върху самия Бахмут, "ние бавно, но сигурно се движехме по фланговете, освобождавайки по 100-300 метра на ден", коментират украински военни. Съветникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан заяви пред CNN, че започналата контраатака ще помогне на Украйна да си върне „значителна част от територията. "Телеграф пише, че украинските въоръжени сили успяват да унищожат много единици руска техника.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:32

18
Военните сили проведоха контраофанзивни операции с различен успех, в поне три области на фронта, като част от по-широките действия, проведени на 4 юни. Украйна вероятно ще привлече само част от голям резерв от сили. Това са констатациите на анализатори от Института за изследване на войната (ISW). Операции в района на Запорожие и Донецк. Украински представители съобщават, че ВСУ е преминал от отбранителна към офанзива в посока Бахмут и напредва от 200 метра до почти 2 км по фланговете на града. От 4 юни насам отбранителните сили на Украйна постигат тактически успех в ограничени местни контраатаки в западната част на Донецка област близо до административната граница с региона.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:32

17
ОФАНЗИВА - ЗАПОРОЖИЕ /8. 6. 2023 г., 19:00 ч./ Руски източник: „Близо до Robotyne украинските сили провеждат офанзивни атаки, подкрепяни от танкове/бронирани превозни средства. Те са проникнали в нашата защитна линия и се опитват да се развият в дълбочина. За съжаление има загуби. Комуникацията е затруднена...“, драматично казва Владимир Новиков, командирът на руско звено „ТРОЙ“, което се намира в тази част на бойното поле.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.09 | 18:31

16
ОФАНЗИВА - ЗАПОРОЖИЕ /8. 6. 2023 г., 19:00 ч./
Z Z Z Z Z

2023.06.09 | 12:29

4
Катастрофални загуби за ВСУ в хора и техника. Позора е пълен с видеата на горящите Леопарди и МРАП :). Дори Пентагона пред СНН заяви за значителни загуби. ISW днес пише - не бива да се преувеличават големите украински загуби! ХЙДЕ, РОДНИ ПОДЛОГИ, ВАШ РЕД Е!!! Провалена укро-офанзива, тотално СМАЗАНА от РУСКАТА АРМИЯ пред очите на света хахахаха

2023.06.09 | 16:54

14
Размазали са само майка ти!!!
Z Z Z Z Z

2023.06.09 | 16:29

13
Боли ли те г.ъза евро.г.ейска щ.урво? Сцепиха ли те отзад РУСНАЦИТЕ? Размазаха ли фа.ш.истките натовски укро г.овна? Хахаха

2023.06.09 | 14:43

11
Продажнико, ходи ли да лижеш на МутраФона хамсията, кууурвооооо! Свежа доза рублички и вече си топ лайномет, кууурвооооо! Тези твоите измислени говна и за чеп за зеле не стават, кууурвооооо. Публикувани за трафик, кууурвооооо!
Педераса Еми е болен от рак

2023.06.09 | 11:45

1
Провала на укропската офанзива ще го довърши.

2023.06.09 | 14:45

12
Русофил-резняк за манафите най-драг!
Емѝ...

2023.06.09 | 12:16

3
Засега нещата вървят добре. С минимални усилия и сравнително малки загуби ВСУ успя да предизвика паника в окупационните войски на рашистката педерация, които разпиляха значителна част от резервите си по целия фронт и разкриха местоположенията на повечето артилерийски батареи и складове в близкия тил, от които голяма част заминаха или ще заминат до ден-два. Продължаваме да следим какво ще стане нататък.

2023.06.09 | 14:43

10
Продажнико, ходи ли да лижеш на МутраФона хамсията, кууурвооооо! Свежа доза рублички и вече си топ лайномет, кууурвооооо! Тези твоите измислени говна и за чеп за зеле не стават, кууурвооооо. Публикувани за трафик, кууурвооооо!
Z Z Z Z Z

2023.06.09 | 12:29

5
Пахахахахахаха, абе ИДИОТ, Пентагона говори за "значителни" загуби пред СНН бе ПЛАТЕНА КУ.РВО укропитешка!
Ukraina55

2023.06.09 | 13:42

7
Руснаците нямат бойна техника и амоници и моралът им е кретичен и са изморени и започват да отслабват защитата си и да се пропуква от украинските ракети.Руснаците нямат достатъчно сила зада се опълчат на украинците които размазват руските жалки лайна ха ха ха.Руския морал е смачкан и унизен като плюнка във калта ха ха ха.

2023.06.09 | 14:43

9
Продажнико, ходи ли да лижеш на МутраФона хамсията, кууурвооооо! Свежа доза рублички и вече си топ лайномет, кууурвооооо! Тези твоите измислени говна и за чеп за зеле не стават, кууурвооооо. Публикувани за трафик, кууурвооооо!
Z Z Z Z Z

2023.06.09 | 13:44

8
И затова ли ви смазаха така, а, палячо? Вие май сами повярвахте на собствената си пропаганда хахаха. Смазаха ви пред очите на цял свят, Леопарди горят като на клада хаха
Ukraina55

2023.06.09 | 13:37

6
Украинците размазват и пробиват руските отбранителни линии и скоро на руските лайна няма да им останат воиници които ги прегазват украинските танкове и руската линия се разпуква и разцепва във големи пробоини, дълго руснаците няма да одържат позиции теси защото претърпяват тежки загоби руснаците и руската отбрана се разцепва и украинците настъпват.Руснаците нямат достатъчна боина техника и амоници и са изморени и почват да отслабват и да се разцепват руските линии.

2023.06.09 | 11:54

2
aktivni deistvia vodi samo vagner a zatvornicite i prosiacite na putin samo se praviat na voinici.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини