Денис Шмигал: Русия предизвика една от най-тежките екологични катастрофи през последните десетилетия

  • 07 юни 2023 20:54

  • 1534
  • 6
Денис Шмигал: Русия предизвика една от най-тежките екологични катастрофи през последните десетилетия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Русия предизвика „една от най-тежките екологични катастрофи през последните десетилетия“, каза днес украинският премиер Денис Шмигал след разрушаването на стената на язовир "Каховка" в Южна Украйна, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

„Най-голямото зло и бъдеща заплаха, породена от този терористичен акт, е екологичното опустошение, което нанася на Южна Украйна“, каза украинският премиер, изказвайки се по видеоконферентна връзка от Украйна на министерска среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж.

Масовите евакуации продължиха и днес в Южна Украйна след скъсването на стената на язовира, разположен в район, окупиран от руските сили. Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването на Каховската ВЕЦ, което предизвика наводнения по поречието на река Днепър и доведе до опасения от хуманитарна и екологична катастрофа.

300 животни от зоопарка в Нова Каховка са загинали след наводнението

Повече от 2700 души са били евакуирани от наводнените райони, съобщиха днес украинското правителство и руските окупационни власти, които контролират отсрещния бряг на Днепър в този район.

По думите на Денис Шмигал „десетки градове и села ще се окажат изправени пред проблеми с питейната вода, както и достъпа до водоснабдяване за напояване, който може да спре и да доведе до суши и лоши реколти“.

„Това заплашва световната продоволствена сигурност“, допълни Шмигал, определяйки унищожаването на Каховската ВЕЦ, приписвано от неговото правителство на Русия като „терористичен акт“, „престъпление срещу човечеството“ и „екоцид“.

Разрушаването на язовир „Каховка“ също така означава, че „най-малко 150 тона машинно масло са изтекли в реката, с риск още 300 тона да изтекат в нея", което представлява „заплаха за флората и фауната", каза още премиерът на Украйна.

Разпространението на болести, както и евентуално масово измиране на рибата, което може да предизвика ботулизъм, обезпокои украинското министерство на здравеопазването след скъсването на стената на язовир „Каховка“ в Южна Украйна.

Министерството посочи днес в изявление във Фейсбук, че химикали и патогени могат да проникнат в кладенци и водоизточници в наводнената Херсонска област.

Експерти на министерството вече са на терен и анализират водни проби.

Междувременно Световната програма по прехраната на ООН предупреди за негативните последици за глада по света от унищожаването на Каховската ВЕЦ.

Вижте мащабите на бедствието след взривяването на язовир "Нова Каховка"

"Масовото наводнение унищожава новопосятото зърно, а с него и надеждата за 345 милиона гладуващи по света, за които украинското зърно е спасението им от гладна смърт", каза днес завеждащият представителството в Берлин на Световната програма по прехраната, Мартин Фрик, пред ДПА.

Запасите на антибиотици в Херсонска област ще бъдат увеличени, за да могат да се лекуват повече хора със стомашно-чревни проблеми.

Украинските власти казаха също, че в следващите три до пет дни нивото на водата отново ще спадне, което вероятно ще доведе до масово измиране на рибата.

Консумацията на риба е забранена с цел да се минимизира риска от ботулизъм - отравяне, което е опасно за живота.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1534 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
До Ukraina55

2023.06.08 | 14:52

6
Духай го смрадлив икраински пед@л...нещо за разбитата ви контраофанзива ще кажеш ли бе, малоумник?
Ukraina55

2023.06.08 | 08:50

5
Руските травестити мръсни лайна ги бива само във едно нещо, да убиват жени и деца и да взривяват язовири руските лайна мръсни терористи те за друго руските буклуци неги бива.Това показва че русия е наи терористичната мръсна държава от буклуци която трябва да бъдат заличени тези руски педали шибани.
worlok

2023.06.07 | 22:01

4
mrete veche bre....

2023.06.07 | 21:57

3
Некои вярва ли на укроволяка още
Пампаеца Боксьора

2023.06.07 | 21:51

2
Че тя цяла Усрайна е насрана вече една година. Само под вола търсите теле. Русия ви Ива мамата а краврите си гледат бизнеса и не им пука малки момченца ли ще мобилизира зеления наркоман защото вече бандеровците са при свети Петър
Germany

2023.06.07 | 21:15

1
Педераааааст

Добави коментар

Водещи новини