ЕСПЧ: Русия нарушава правата на Навални, отказвайки да разследва отравянето му

  • 06 юни 2023 14:21

  • 455
  • 3
ЕСПЧ: Русия нарушава правата на Навални, отказвайки да разследва отравянето му
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Русия нарушава правата на руския опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), като отказа да започне наказателно разследване за неговото отравяне, постанови Европейският съд по правата на човека във вторник, цитиран от "Политико".

Съдът установи, че "разследването, проведено от руските власти, не е било отворено за проверка и не е отчело правото на жертвата да участва в разследването", се казва в съобщение за пресата от Съда.

Руското разследване "не успя да проучи твърденията за възможен политически мотив за опита за убийство, както и възможното участие на държавни агенти" и следователно "не може да се счита за адекватно", добави Съдът.

Дългогодишен критик и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин, Навални се почувства зле на борда на полет до Москва от Томск, Сибир, през август 2020 г. Той беше настанен по спешност в болницата в Омск след аварийно кацна на самолета, в който той пътуваше.

По-късно Навални беше евакуиран от Омск в болница в Берлин, където германски военни експерти установиха, че е бил отровен с химически нервнопаралитичен агент от групата "Новичок" - същото вещество, използвано при опита за убийство на Сергей Скрипал, за който се смята, че е извършен от Руските служби за сигурност във Великобритания през 2018 г.

По това време Кремъл отрече Путин да е наредил отравянето на Навални и каза, че няма причина да започне наказателно разследване.

ЕСПЧ ще обяви присъдата си по делото за отравянето на Навални следващата седмица

Навални, който сега е на 47 години, беше лекуван в Германия в продължение на пет месеца, преди да реши да се върне в Русия. Той беше арестуван при завръщането си в Москва през януари 2021 г.

Впоследствие Навални беше осъден на две години и половина затвор от руски съд за предполагаемо нарушаване на условията на условното му освобождаване. През март 2022 г. той получи още една деветгодишна присъда по обвинения в измама, като срещу него многократно бяха завеждани допълнителни наказателни преследвания. В момента Навални се намира в затвор с максимална степен сигурност. Членове на екипа му казват, че той е тормозен в затвора и му отказват храна и достъп до медицински грижи.

Базиран в Страсбург, Европейският съд по правата на човека е орган на Съвета на Европа, правозащитна организация от 46 държави, в която Русия вече не е член. Решенията на ЕСПЧ са правно обвързващи само за страните членки.

Последвайте канала на

Калина Христова
455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.07 | 11:01

3
Това е поредният терористичен акт от страна на руските фашисти! През 1941г. на 18 Август руснаците взривили язовир на Днепро опитвайки се да забавят германците! Това наводнение е убило между 20 000 и 100 000 украинци! РУСИЯ Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА, която не мисли за обикновеният човек! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма

2023.06.06 | 22:31

2
Права на човека във Русията
...,,

2023.06.06 | 20:04

1
началник...е...педераст

Добави коментар

Водещи новини