Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"

  • 06 юни 2023 13:44

  • 1918
  • 25
Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Руските сили са взривили водноелектрическата централа "Каховка" в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на съоръжението, заяви украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13116

"Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) руски терористи са извършили вътрешна детонация на конструкцията на ВЕЦ "Каховка". Около 80 населени места се намират в опасната зона" на причиненото впоследствие наводнение, уточни той в "Телеграм".

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" не представлява пряка заплаха за електроснабдяването в страната, заяви украинското министерство на енергетиката. "Експлозията... не е оказала пряко влияние върху ситуацията в енергийната система на страната. Няма заплахи за стабилността на електроснабдяването", се казва в изявление на ведомството. "Произведената електроенергия е достатъчна, за да задоволи нуждите на потребителите", заяви министерството.

Според говорител на Оперативното командване "Юг" на украинската армия Русия е извършила взрива, за да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация областният център Херсон не е претърпял сериозни щети, но улиците на града са наводнени.

Разрушението на язовира "Нова Каховка" представлява нов етап от руската агресия заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов.

Той твърди, че Русия е преминала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна чрез т. нар. пропагандни митове към открито обявяване на истинските цели - "да разруши напълно Украйна, да убива украинци, да унищожи икономиката" и гражданските "животоподдържащи структури". 

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че Киев е отговорен за нападението срещу язовира и го е направил, за да отвлече вниманието от неуспехите на контраофанзивата в източната част на страната. Във видеообръщение, публикувано в "Телеграм", той отбеляза, че няма да се наложи голяма евакуация в резултат на разрушената стена на язовира.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка обаче съобщи, че целият град вече е под вода, а официални представители в Москва уточниха пред агенция ТАСС, че района на града е обявено извънредно положение.

Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заради взрива на язовир "Нова Каховка"

Според руската агенция, която цитира службите за спешна помощ, Украйна е нанесла удара с крилати ракети с голям обсег "Сторм Шадоу" (Storm Shadow), които са били доставени на Киев от Великобритания.

Ситуацията в Запорожската АЕЦ не е критична след разрушаването на язовира, заяви ръководителят на на украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин. Той отбелязва, че спадът на нивото на водата в съоръжението няма да се отрази пряко на нивото на водата в охлаждащите басейни на съоръжението за съхранение на отработеното ядрено гориво.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога заяви, че Русия е имала "очевиден" мотив да атакува ВЕЦ "Каховка", тъй като нападението може да създаде "непреодолими пречки" за очакваната контраофанзива на Украйна, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

"На огромна територия ще бъде унищожен целият живот, много населени места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални щети на околната среда", написа Подоляк в "Туитър".

Районът в по-голямата си част е окупиран от руски войски, които са контролирали и разрушената електроцентрала до язовира, а оттам и нивото на язовира. Регионалната столица Херсон, разположена по-надолу по течението, е под украински контрол.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1918 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.07 | 11:01

25
Това е поредният терористичен акт от страна на руските фашисти! През 1941г. на 18 Август руснаците взривили язовир на Днепро опитвайки се да забавят германците! Това наводнение е убило между 20 000 и 100 000 украинци! РУСИЯ Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА, която не мисли за обикновеният човек! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
ХАСКОВСКИ КАУН

2023.06.06 | 22:13

24
щом го каже наркомана вие му вярвате, прости люде
Милен пес

2023.06.06 | 18:26

23
Ukraina55 Милен болния я си пий хапчетата за шизофрения Психар скапан
Ukraina55

2023.06.06 | 16:20

22
Зеленски е прав,Руснаците са толкова жалки страхливи лайна че украинците ги размазват и жалките руски лайна мръсни,взривяват язовирна стена от страх че украинците ще ги избият. Това няма да спре украинците да размажат жалките руски травестити лайна и много скоро, Русия ще бъде потопена под водата от сопствените си руски язовири.Путкин е жалък мръсен буклук лайнар които се насира от страх че украинците го размазват това жалко лайно Путкин.

2023.06.06 | 16:13

21
a ti drogiran bokluk iskash samo ti li da vzriviavash mostove e iavno pe dalce ne znaesh sas koi si imash rabota
Ха, ха, ха

2023.06.06 | 15:36

18
И на децата е ясно, че съветска язовирна стена няма да падне от една или две ракети. Единственият начин да се събори съоръжение, строено със запас на здравина като това е с контролирано взривяване след миниране от специалисти - инженери и сапьори. Такова нещо може да се извърши само от тези, които държат съоръжението.
Майтапчи Йово

2023.06.06 | 15:57

20
ЕвроГейски тикварино, май не си чувал, как инглизите са поразявали язовирните стени на Нацистка Германия със самолетни бомби в областта Рур:)))?!?

2023.06.06 | 15:53

19
Използвай си задника по предназначение, мутирало произведение на спукан презерватив
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.06 | 14:55

7
Руските фашисти се доказаха а пореден път ! С това руските фашаги застрашават живота на стотици хиляди украинци! ГЕНОЦИДЪТ НАД УКРАИНЦИТЕ ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ОСТАНЕ НЕНАКАЗАН ОТ СВЕТЪТ! СЛАВА УКРАИНИ! ДОЛУ РУСКИТЕ ФАШИСТИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.06 | 15:29

17
Днес украинците освободиха Снигуривка и в същото време обсаждат Бахмут а руските фашисти взривяват инфраструктура с надеждата да спрат украинците! РУСКИ ФАШИСТИ, УКРАИЦНИТЕ ИДВАТ ЗА ВАС И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ РУСКА ВИ МАЙЧИНА! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️

2023.06.06 | 15:26

16
Ама наистина ли руските фашисти си мислят, че украинците не са очаквали това?! хахахаха баси наивниците!
Няма как да не си идиот,кат си викаш сам патриот

2023.06.06 | 15:12

11
Да ще ги накажат яко укрите, вече ги наказват и яко ги йбът всички, ти пори ли укра вече.
Туроператор

2023.06.06 | 15:08

10
Против си западните ценности?! Запази си билет с отстъпка САМО ДНЕС за Северна Корея, Иран, Русия и Афганистан!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.06 | 15:06

9
Страх тресе руските фашисти от предстоящият бой от украинците! С това си действие руските фашисти доказаха, че не ги интересува живота на обикновения човек, било то и руснак! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Зеления КЛОУН

2023.06.06 | 15:22

15
СМЕНИ дилъра идиот укропитек

2023.06.06 | 15:17

14
Да го духат укрите, дано путлериста ги изтреби до крак.

2023.06.06 | 15:16

13
да бе вЕрваме ти! от теб вече никой не се интересува, радвай се, че още не са теприключили господарите ти!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини