Русия увеличава обема на дневните продажби на чужда валута

  • 05 юни 2023 12:57

  • 495
  • 0
Русия увеличава обема на дневните продажби на чужда валута
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руското финансово министерство съобщи, че в периода 7 юни - 6 юли ще продава дневно чужда валута на стойност 3,6 милиарда рубли (44,3 милиона долара), което е увеличение спрямо предходния месец, съобщава Ройтерс, цитирани от БТА.

В периода 10 май - 6 юни министерството продаваше дневно валута за 40,4 милиарда рубли, за да компенсира по-ниските приходи от газ и петрол. През май те са били с 30,6 милиарда рубли под планираните нива.

Министерството посочи, че редовните продажби на валута на пазара през месеца ще достигнат обем от 74,6 милиарда рубли. Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха далеч по-скромните 20 милиарда рубли.

Рублата остава стабилна въпреки подкрепата на данъчните плащания от износители

Русия поднови продажбите на чужда валута през януари след спиране на операциите за няколко месеца, като залагаше на продажбите най-вече на юани, а не на "неприятелски" западни валути, което пък показва растящото значение на юана за гарантиране на икономическата стабилност на Русия.

Спадът на приходите и ръстът на разходите разду руския бюджетен дефицит за периода януари-април до близо 44 милиарда долара, което вече е със 17 на сто над целта за цялата 2023 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини