Русия заяви, че е отблъснала три атаки срещу Белгородска област

  • 01 юни 2023 15:29

  • 718
  • 4
Русия заяви, че е отблъснала три атаки срещу Белгородска област
©
Слушай новината Слушай новината

Руското министерство на отбраната заяви днес, че са отблъснати три украински атаки срещу граничещата с Украйна Белгородска област, предприети, според него, от проукраински бойци, а интензивният артилерийски обстрел е наложил частична евакуация на региона, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13307

Руските въоръжени сили съвместно с подразделения на граничната служба и Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия са попречили на украински отряди да преминат руската граница и са ги отблъснали обратно на украинска територия, пише в изявлението.

Руското министерство на отбраната уточни, че трите осуетени нападения са били близо до град Шебекино, и обвини Украйна, че използва, по думите му, "терористични формирования", за да извършва умишлени атаки срещу руски цивилни.

По негови данни са били убити повече от 30 украински бойци и унищожени четири бронирани бойни машини.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

По-рано "Руският доброволчески корпус" - крайнодясна паравоенна групировка, съставена от етнически руснаци, които подкрепят Украйна - каза, че е извършил атака на руска територия.

Москва обвини украински "терористи", че атакуват западната руска граница, но Киев казва, че там действат руски доброволци, противници на Путин. Украйна отрича да е замесена, но представители на руските власти твърдят, че въпросните бойци са проксита на Киев.

Преди очакваната украинска контраофанзива, Русия стана през последните дни обект на многобройни атаки и голямо нахлуване през границата, а тази седмица - и на най-голямата досега атака с дронове срещу Москва.

Пригожин не иска да бъде зависим от "клоуни"

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза по-рано днес, че най-малко девет души са били ранени, а на няколко сгради са били нанесени щети при обстрел, при обстрел от страна на украинските сили през нощта. Той допълни, че в жилищна сграда в граничния град Шебекино е избухнал пожар, а на административна сграда в същия град са били нанесени щети, вследствие на обстрел с 122-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Град", посочва Ройтерс.

В разпространено в социалните мрежи видео се виждат стълбове дим, издигащи се над голяма сграда в Шебекино, обхваната от пожар.

"След като ситуацията се успокои, ще продължим с евакуацията на хората", каза Гладков и допълни: "Всички съоръжения за временно настаняване са готови."

Губернаторът посочи, че стотици жени, деца и възрастни хора вече напускат района, и добави, че е информирал президента Владимир Путин за развитието на ситуацията.

Цивилните, бягащи от обстрела срещу град Шебекино, вече са започнали да пристигат във временните центрове за настаняване, каза след това Гладков, цитиран от Франс прес.

"Най-големият общински център за временно настаняване постепенно се запълва, така че всички пристигащи от Шебекино се изпращат организирано в други незаети центрове", написа губернаторът в "Телеграм".

Последвайте канала на

Калина Христова
718 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Офанзивата хахахаха

2023.06.01 | 18:24

2
Украинските цървули играят Ганкиното - една напред, няколко назад
украинец

2023.06.01 | 21:05

4
а ти балкански б.оклуко играеш к.у.рвенската. ама това е наследствено при вас бул.гаристанците. наистина не е лесно да ядеш 500 години рязани турски х.У.ища и да си нормален!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.01 | 19:30

3
Никой освен малоумните русофили не вярват на руските клоуни хахаха

2023.06.01 | 17:12

1
Никой не е нападал, но е добре за пропагандата. Че като решат РДК пак да се поразходят из матушка рус и да напазаруват военно обурудване няма да е добре да се говори защо 3 дни няма кой да защитава великата евразийска империя на бункерното жуже.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини