Русия глоби "Гугъл" за "ЛГБТ пропаганда" и "невярна информация"

  • 11 май 2023 17:30

  • 571
  • 2
Русия глоби "Гугъл" за "ЛГБТ пропаганда" и "невярна информация"
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Руски съд днес наложи глоба на "Гугъл" (Google) от 3 милиона рубли (38 600 долара) за това, че не е изтрила видеоклипове в ЮТюб, които според него насърчават "ЛГБТ пропаганда" и "невярна информация" за руската военна кампания в Украйна, съобщиха руски информационни агенции.

През последната година Москва наложи десетки глоби на западни технологични компании като част от усилията за засилване на контрола над това, което руските интернет потребители виждат онлайн, отбелязва Ройтерс.

Освен че прие строги закони за цензура малко след като изпрати войски в Украйна, Русия също така затегна миналата година законите си срещу това, което тя нарича "насърчаване на ЛГБТ пропаганда".

Съгласно новия закон, който разширява тълкуването на Русия за това какво се счита за "пропаганда на ЛГБТ" и е силно критикуван от независими групи за правата на човека, всяко действие или разпространение на информация, която се счита за опит за насърчаване на хомосексуалността на публични места, онлайн или във филми, книги или реклами, може да бъде санкционирано с голяма глоба, посочва Ройтерс.

И Tinder обяви, че напуска Русия

Руски прокурори заявиха, че "Гугъл" е отказала да премахне няколко видеоклипа, публикувани в ЮТюб, включително един от блогър, считан за "чуждестранен агент" от Москва, за това как еднополовите двойки отглеждат деца и за ЛГБТ общността в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

Руският филиал на американската компания подаде молба за банкрут миналата година, след като властите запорираха банковите му сметки след глоба през декември 2021 г. в размер на 7,2 милиарда рубли (92,6 милиона долара) заради това, че както руските власти заявиха, компанията "многократно не е изтрила" съдържание, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
571 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2023.05.12 | 10:27

2
Ако имахте нещо останало от Гугъл сега нищо няма да имате руски свине ха ха ха.Сега още повече ще бъдете изолирани от Гугъл ха ха ха.
Ukraina55

2023.05.12 | 10:24

1
Питайте гугъл дали им пука тъпи руски говедата дали стеги осъдили, нищо няма да получите тъпи руски олигофрени ще си останете със празни ръце и само ще духате супата и ще гледате как Русия изчезва ха ха ха.Тъпи руски буклуци нищо няма да получите от Гугъл олигофрени само ще гледате от страни и ще си ядете насраните си гащи от гняв.На Гугъл не му пука за вас мръсни жалки руснаци ха ха ха.Нищо няма да получите руски олигофрени.

Добави коментар

Водещи новини