Затвор за двама руски войници, отказали да се сражават в Украйна

  • 10 май 2023 15:45

  • 1200
  • 10
Затвор за двама руски войници, отказали да се сражават в Украйна
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Двама войници от Камчатския край, в Далечния изток на Русия, са осъдени на две и половина години затвор заради това, че са отказали да участват в боевете в Украйна, съобщи днес правозащитната организация "О Ве Де-Инфо", предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13748

В отделни постановления на съда мъжете, идентифицирани във военните документи като Александър Степанов и Андрей Михайлов, са признати за виновни за отказ да изпълнят заповед да се включат в боеве по време на война. Миналата година руският президент Владимир Путин внесе промени в наказателния кодекс, според които подобни нарушения се наказват с до три години затвор, уточнява агенцията. Военният съд на тридесет и пети гарнизон в Камчатка произнесе присъдите на Степанов и Михайлов съответно на 25 и 27 април. Мъжете обаче все още не са изпратени в затвора и имат право да обжалват съдебното решение.

Украйна заяви, че е свалила всички ракети, изстреляни от Русия срещу Киев тази сутрин

През септември миналата година Путин издаде заповед за мобилизирането на 300 000 войници – безпрецедентен ход от Втората световна война насам - в подкрепа на руските военни усилия в Украйна, където руската армия е претърпяла значителни загуби от началото на войната, продължаваща вече близо 15 месеца. Това обаче накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната си, за да не бъдат мобилизирани, припомня агенцията.

През февруари 20-годишен наборен войник от района на Северен Урал се обеси във военната база край Москва, в която е служел, след като отказа да отиде в Украйна, съобщиха от "О Ве Де-Инфо". "Не искам да се подчинявам да хора, които не вдъхват нищо друго освен страх и отвращение", написа в предсмъртно писмо войникът Сергей Гридин. "Затова реших да умра тук в родината си, преди да изцапам ръцете си с чужда кръв", пише още в писмото си Гридин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1200 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
да

2023.05.11 | 09:34

10
По хубаво да лежи в затвора отколкот в гроба
Хохохохохо :)))))))))))

2023.05.11 | 02:55

9
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ окончателно да отблъснат руснаците – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с портрети/цитати на Хи*тл*ер и св*асти*ки, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия... Числено предимство 10 към 1 - буквално МИЛИОНИ въоръжени до зъби, апропо с по-добро/модерно оръжие от руснаците ; Безкраен поток от влакови композиции с продоволствия - каквото пожелаят им се дава ; НАПЕЧАТОХА им милиарди, които са повече от ЦЕЛИЯ военен бюджет на Русия, апропо, тия напечатани хартии помпат и световната инфлация - фиата може да го печата 4 - тия Райх колкото си иска, но крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕ МОЖЕ... На фона на всичко това, Специалната Военна Операция (такива бяха и Пустинна Буря и Шок и Ужас...) се води НА ТЕХЕН ТЕРЕН - апропо се ГОТВЯТ 8 ГОДИНИ трагикомиците за битка... Абе... ТРАГИКОМЕДИЯ с една дума... Да сте МИЛИОНИ, а да те бият ШЕПА затворници и старци-фермери от Донецк... И да те бият с техника на 60 ГОДИНИ... Грандиозен СРАМ и ПОЗОР за украинците и американците е това - ГРАНДИОЗЕН...
Ukraina55

2023.05.10 | 16:32

5
Браво на руските воини чета че наи сетне разбират че няма смисъл да умират за един буклук диктатор Путин и измислената му воина безмислена.Със този пример още руски воиници ще се обърнат срещо Путин и щего свалят от власт и ще екзикотират Путин на червения площад ха ха ха.
***

2023.05.10 | 20:28

8
И твоя правопис е със съмнително качество :)
Първолак

2023.05.10 | 16:37

6
Неграмотен цървули! ;)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.05.10 | 18:59

7
Типично по фашистки! Руските фашисти репресират или избиват всички, които са против диктатора и империалист :)
Ukraina55

2023.05.10 | 16:31

4
Браво на руските воини чета че наи сетне разбират че няма смисъл да умират за един буклук диктатор Путин и измислената му воина безмислена.Със този пример още руски воиници ще се обърнат срещо Путин и щего свалят от власт и ще екзикотирани Путин на червения площад ха ха ха.
а си помислих

2023.05.10 | 16:04

1
какво става, днес няма ли да има пропаганда и ето я хахаха

2023.05.10 | 16:16

3
фактите не са пропаганда.
!!!

2023.05.10 | 16:11

2
А, не, това е фейк! Руския войн е безстрашен, безкористен, смел и готов за саможертва в името на свободата и защитата на родината. В тая страна пари да ми дават, не отивам! Виж, рускините са добре дошли! Раздават се страхотно. Да се позабавляваме и да се махат обратно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини