Ситуацията около АЕЦ Запорожие продължава да тревожи експертите

  • 07 май 2023 06:21

  • 1643
  • 3
Ситуацията около АЕЦ Запорожие продължава да тревожи експертите
© Wikimedia Commons

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата ситуация около украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира в близост до фронтовата линия на войната, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13430

Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от Русия атомна електроцентрала, заяви снощи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

Изключително съм загрижен за съвсем реалните рискове за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена централата. Трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария, предупреди той в доклад за ситуацията.

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа.

Гроси казва, че служителите ще останат на площадката, но въпреки това ситуацията става "все по-напрегната, стресираща и предизвикателна" за тях и техните семейства. Според агенцията за ядрен надзор на ООН постоянният стрес може да доведе до грешки и аварии в атомната електроцентрала.

Руска мина се е взривила край един от реакторите на АЕЦ "Запорожие"

Гроси отново призова за сключване на споразумение между Украйна и Русия, което да предпази най-голямата атомна електроцентрала в Европа от катастрофа. Но въпреки неотдавнашните признаци, че споразумението за защита на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой, посочва БТА.

Скоро се очаква да започне украинска контраофанзива за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от възможните направления за настъпление е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от руските сили от март 2022 година. Миналото лято редовният обстрел на централата доведе до проблеми с външното електрозахранване. За преодоляване на недостига бяха използвани дизелови генератори. От съображения за безопасност миналата година централата беше поставена в режим на студено спиране. Това обаче не елиминира опасността от авария. Външното електрозахранване е необходимо за охлаждане на реакторите и за други важни операции по безопасността.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1643 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Признат факт е, че

2023.05.07 | 09:56

3
руските фалшиви новини за "бягството" на Зеленски в Полша, Лондон, Швейцария и другаде бяха фалшиви още на 24 февруари 2022 и продължават да са такива.
Прикрит факт е че

2023.05.07 | 09:18

2
Зеленото куче живее във Варшава и ще се евакуира с хеликоптер за Швейцария ако стане нещо!
Емѝ...

2023.05.07 | 06:33

1
Докато рашистката сган не бъде изхвърлена от Европа и разоръжена, "експертите" все ще се тревожат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини