Г-7 готвят забрана на търговията с руски диаманти

  • 30 април 2023 15:06

  • 640
  • 10
Г-7 готвят забрана на търговията с руски диаманти
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Страните от Г-7 продължават плановете си да се споразумеят за забрана на продажбите на руски диаманти, съобщава "Политико". Лидерите на групата се срещат следващия месец, на фона на нарастващите надежди, че нова технология ще позволи на властите да проследяват скъпоценните камъни по света.

Досега Европейският съюз не налага санкции на диаманти от Русия, които играят роля във финансирането на войната на Владимир Путин в Украйна, на фона на опасения, че ембарго ще удари белгийския град Антверпен, основен международен център за търговия с диаманти.

Русия е въвела нова стратегия за ракетни удари

Вместо това правителствата на Г-7 подготвят международна забрана за продажба на продуктите. Подготовката върви добре за обявяване на повече подробности на срещата на върха в Япония, която започва на 19 май, каза представител на европейско правителство, участващ в преговорите. Една от основните цели на този координиран натиск на Г-7 е да се спре заобикалянето на санкциите, например чрез внос на руски диаманти, които първо са били обработени и преетикетирани другаде по света.

"Политико" съобщава, че швейцарската компания Spacecode вече има решение на този проблем: ново устройство, което може да идентифицира от кой регион на света идват отделните диаманти. Компанията работи върху следващата стъпка за определяне на „диамантената ДНК“, тъй като познаването на точния произход на диамантите е ключово за индустрията, каза пред изданието Павло Протопапа, председател и главен изпълнителен директор на Spacecode. Според него вече има технология за проследяване на произхода на диамантите чрез разбиране на морфологията - химичния състав и оптичните свойства на диаманта - защото камъните от определени региони имат подобни характеристики.

Като разбере тези уникални характеристики, устройството на компанията незабавно ще определи произхода на камъка - дори ако не е регистриран по-рано във веригата за доставки. Въпросът е кога технологията ще бъде готова за пускане навреме, тъй като привържениците на Украйна искат да наложат забрана за руски диаманти възможно най-скоро. Устройствата могат да се продават евентуално на масовия пазар до края на 2024 г., пише "24 часа".

Лондон: Русия насочва неефективно ракетите си

Том Нейс, говорител на Световния център за диаманти в Антверпен предупредил, че секторът няма да приеме „решения за щамповане“, трябва устойчиво и проверимо решение, което може да определи произхода на камъка. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
640 10

Коментари 10

Добави коментар
Ukraina55

2023.05.02 | 09:43

10
Унищожихме руските банки и търговията и сега ще унищожиме и търговията със руски диаманти и ще смажиме още повече руската търговия и няма да печели още пари Путкин ха ха ха.Слава на ЕС и Г -7 Браво.

2023.05.01 | 13:42

9
Какво ни засяга това след като не сме членове на Г-7.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.30 | 18:36

7
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план. СЛАВА УКРАИНИ! ДОЛУ РУСКИТЕ ФАШИСТИ! ✌️

2023.05.01 | 08:23

8
КУУУУУУУУУУУУРВООООООО

2023.04.30 | 18:33

6
dolni pe dali vie moje da se zabranite da kupuvate diamanti ot rusia no na ostanaliat sviat vie pe dali ne moje da pravite zabrani.
С кожената спринцовка

2023.04.30 | 17:07

5
Забрани ще си налагате, ама само за вас. Останалите не им пука вече за грабителската ви политика.
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.30 | 15:12

1
ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ. АМЕРИКАНСКИТЕ КУPBИ НЯМА ДА ГPAБЯТ ПРЕЗ РУСКИ ОЛИГАРСИ РУСКИТЕ ДИАМАНТИ.
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.30 | 15:37

4
АЗ ЛИЧНО ТОЯ ДОКЛАД НЕ СЪМ ГО ЧЕЛ ЗАЩОТО НЕ ЗНАМ АНГЛИЙСКИ НО ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО МИ КАЗАХА ТАКА, ЗНАЧИ Е 146% ВЯРНО.
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.30 | 15:33

3
НА 18 СТРАНИЦА В ДОКЛАДА НА ИНCПEKTOPАТА НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПAPTАМЕНТ НА ФАЩ ПОДРОБНО СА ОПИСАНИ ВСИЧКИ CУМИ КОИТО СА ПРЕВЕДЕНИ НА 28 ДЪРЖАВИ ЗА АНТИPУCКА ПPOПАГАНДА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ. ДАНС ДА РАСЛЕДВА КОЙ ГИ Е ВЗЕЛ И СРЕЩУ КАКВО.
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.30 | 15:31

2
ЗА РУСОФИЛИСТИЧНИТЕ ПЕДЕРАСТИ КАТО НАС НЯМА ЗНАЧЕНИЕ - ПАРИ ЗА ДИАМАНТИ ОТ ПЕНЦИЙКАТА НЯМА ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ.

Добави коментар

Водещи новини