ISW: Украйна има всичко необходимо за контранастъпление

  • 24 април 2023 07:27

  • 2244
  • 20
ISW: Украйна има всичко необходимо за контранастъпление
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В днешния си преглед на бойните действия в Украйна, от Института за изследване на войната (ISW) излагат редица предположения относно украинските и руските способности.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13592

Предполага се, по-специално, че Украйна ще може да проведе координирана настъпателна операция, като използва пълноценно докладваните девет бригади, подготвени за тази операция. Тази задача е по-голяма от всяко настъпателно усилие, което Украйна се е опитвала досега (четири украински бригади са били използвани, например в контранастъплението в Харков).

Предполага се също, че Украйна ще разполага с достатъчно танкове и бронетранспортьори от различни видове в своите части, че украинските механизирани части ще разполагат с достатъчно боеприпаси от всякакъв вид, включително артилерия. Предполага се също, че Украйна ще може да провежда дълги далечни прецизни удари с HIMARS и други подобни системи, интегрирани и поддържащи маневрени операции, както е правено преди. Освен това се предполага, че украинските сили ще разполагат със способностите за разминиране и изграждане на мостове, необходими за относително бързо придвижване през подготвени отбранителни позиции.

ISW не вижда причина да поставя под съмнение някое от тези предположения предвид интензивността, с която Украйна се е подготвяла за тази операция и времето, необходимо за това, както и оборудването, за което се твърди, че е доставено на украинските сили от западни държави. Ако значителен брой от тези предположения обаче се окажат невалидни, тогава някои от оценките и наблюденията по-долу също ще бъдат невалидни и перспективите на руснаците да запазят позицията си ще бъдат по-добри от представените.

ISW не предлага оценка или доказателства за тези предположения и следователно - не предлага конкретна прогноза за характера, мащаба, местоположението, продължителността или резултата от предстоящата украинска контраофанзива.

Украйна има атрактивни възможности за настъпателни операции по цялата линия. ISW не оценява, че информацията, представена в този доклад, или каквито и да било наблюдения, направени по-долу, водят очевидно до заключението, че украинските сили ще атакуват в една или друга област.

Руските сили в Украйна действат децентрализирано и настоящият модел на разполагане предполага, че повечето налични единици вече участват или в настъпателни, или в отбранителни операции. Руските сили в момента действат по седем оси: Купянск; Луганска област; Бахмут; Авдиевка-град Донецк; западен Донецк/източен Запорожие; западно Запорожие; и Херсонска област. Руските сили провеждат активни настъпателни операции по най-малко пет от тези оси (Купянск, Луганск, Бахмут, град Авдиевка-Донецк и западен Донецк/източно Запорожие) и предимно преследват отбранителни операции по осите на западната Запорожка област и Херсонска област.

Силите, ангажирани в момента както в нападателни, така и в отбранителни операции в Украйна, са както редовни (доктринално последователни, базирани на руски предвоенни части), така и нередовни (нестандартни и недоктринални). Много е вероятно по-голямата част от руските елементи в цяла Украйна да са значително под пълния си състав поради загубите по време на предишните фази на войната.

Моделът на руските разполагания в цяла Украйна подсказва, че повечето от наличните маневрени елементи на всички военни окръзи, както и основните оцелели въздушнодесантни сили, вече са ангажирани или с активни настъпателни, или с отбранителни операции в Украйна. Русия ще трябва да отдели значителни резерви за всяка отделна ос, за да проведе ефективни нападателни операции, а като цяло изтощеното състояние на войските и очевидно неорганизираният и фрагментиран модел на разполагане в някои райони вероятно ще представляват значителни пречки пред перспективите на Русия да защитава критични сектори на фронтовата линия.

Не трябва да се предполага, че някоя от тези части или формации действа в пълна сила.

Ключови моменти в продължаващите военни операции на 23 април:

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че е наредил на персонала да не залавя украински военнопленници, а вместо това само да убива украински персонал на бойното поле.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили не са провеждали настъпателни действия по линията Купянск-Сватово-Кремина на 23 април.

Ръководителят на украинската Северодонецка районна администрация Роман Власенко съобщи, че руските сили изграждат укрепления около Северодонецк и други големи градове в Луганска област.

Украинският генерален щаб съобщи, че руски военнослужещи и персонал на "Вагнер" са участвали в престрелка в Станица Луганска, Луганска област след спор относно отговорността за тактически грешки и загуби.

Руските сили продължават да провеждат наземни атаки в и около Бахмут и по протежение на фронта Авдиевка-Донецк.

Говорителят на Украинския съвместен пресцентър на Таврийските сили за отбрана полковник Алексий Дмитрашкивски съобщи на 23 април, че руските сили са съсредоточили по-голямата част от усилията си в посока Авдиевка и са извършили 28 атаки в посока Донецк.

Снимки, публикувани на 23 април, показват, че украинските сили действат в райони северозападно от Олешки на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо отрече украинските сили да са установили плацдарм на източния (левия) бряг към 23 април.

Зеленски: Украйна е по-силна отпреди година

Украинският център за съпротива съобщи на 23 април, че руските сили планират да мобилизират мигранти от Централна Азия, като заплашват да депортират мигранти и да отнемат тяхното руско гражданство, ако не участват във войната.

Съветникът на украинската Херсонска областна администрация Сергей Хлан заяви на 22 април, че бойците на групата "Вагнер" помагат на руските окупационни служители да установят контрол над цивилното население на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Беларуски военен информационен бюлетин твърди, че беларуските сили планират да разположат руски тактически ядрени оръжия в бази, където преди това са били разположени мобилни изстрелващи комплекси преди изтеглянето на ядрените оръжия от Беларус от 1993 до 1996 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
2244 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Ukraina55

2023.04.24 | 13:34

15
Повечето руснаци избягаха от Русия и немогат руснаците да си запълнят редиците защото няма вече руснаци които Путкин да мобилизира и останаха само сакати руски инвалиди без ръце и крака и една украинска контра атака срещу руснаците ще останат само прах и много руски скелети а Путкин ще се гръмне във главата ха ха ха.Русия умира и отива във АДА да гори заедно със Путкин ха ха ха.Отчаяния опит та Путкин като изпраща осакатени инвалиди без крака да се бият със украинците.
Иван Попов

2023.04.30 | 21:24

20
Ти си олигофрен!!!
Хохохохохо :)))))))))))

2023.04.25 | 03:35

16
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ окончателно да отблъснат руснаците – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с портрети/цитати на Хи*тл*ер и св*асти*ки, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия... Числено предимство 10 към 1 - буквално МИЛИОНИ въоръжени до зъби, апропо с по-добро/модерно оръжие от руснаците ; Безкраен поток от влакови композиции с продоволствия - каквото пожелаят им се дава ; НАПЕЧАТОХА им милиарди, които са повече от ЦЕЛИЯ военен бюджет на Русия, апропо, тия напечатани хартии помпат и световната инфлация - фиата може да го печата 4 - тия Райх колкото си иска, но крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕ МОЖЕ... На фона на всичко това, Специалната Военна Операция (такива бяха и Пустинна Буря и Шок и Ужас...) се води НА ТЕХЕН ТЕРЕН - апропо се ГОТВЯТ 8 ГОДИНИ трагикомиците за битка... Абе... ТРАГИКОМЕДИЯ с една дума... Да сте МИЛИОНИ, а да те бият ШЕПА затворници и старци-фермери от Донецк... И да те бият с техника на 60 ГОДИНИ... Грандиозен СРАМ и ПОЗОР за украинците и американците е това - ГРАНДИОЗЕН...
Браво

2023.04.27 | 12:23

19
За написаното!
См...рт

2023.04.27 | 12:17

18
За простите кравари зад океана!МАМИЦАТА ИМ ПРОКЛЕТА!МАХНЕТЕ ПАРТИИТЕ,КОИТО ИМ КОЗИРУВАТ ГЪРБ И ПП,ТОВА СМЪРТТА НА БЪЛГАРИЯ!
Имат

2023.04.27 | 12:14

17
Друг път нито мозък нито оръжия,усрайна е аут!
Ukraina55

2023.04.24 | 13:32

14
Повечето руснаци избягаха от Русия и немогат руснаците да си запълнят редиците защото няма вече руснаци които Путкин да мобилизира и останаха само сакати руски инвалиди без ръце и крака и една украинска контра атака от руснаците ще останат само прах и много руски скелети а Путкин ще се гръмне във главата ха ха ха.Русия умира и отива във АДА да гори заедно със Путкин ха ха ха.Очаяния опит та Путкин като изпраща осакатени инвалиди без крака да се бият със украинците.

2023.04.24 | 10:42

12
Зелето праща само бедни хорица на контранастъпление а богатите си седят в Киев и на запад и единственото им контранастъпление е в Туитър, Инстаграм и т.н. Виждаме и украински тенисистчета, футболистчета и т.н. живеят си царски и не искали да се ръкуват с руснаци. Аве п*дали тва е вашата държава а вие чакат НАТО и бедните ви сънародници да я освободят! Украйна няма да си върне окупираните територии това в истината!

2023.04.24 | 10:50

13
Единствения шанс им беше ако цялата държава възстане а те милиони вече са избягали на запад с джиповете си. И не говорим за жени и деца тях отдавна ги няма половината. Сега бягат и мъже под 30 годишни. Мнозинството украинци биха защитили Киев, но не искат да се бият за Крим, Донецк и т.н. за кефа на Зеленски дет се прави на мъж да умират.
Ukraina55

2023.04.24 | 08:55

5
Руснаците са изморени и са със ниска морал и тежки загуби във жива сила и техника,във момента руската армия е много слаба и неадекватна и ако украинците използват момента ще смачкат мръсните руски буклуци.Руските сили във момента са много пострадали и отслабнали във атаките и защитата на руснаците се пропуква и при една украинска контра атака, руските сили ще бъдат смазани а останалите ще избягат във Русия.Русия е наи слабата армия във света и със лекота,могат украинците да ги размажат без проблем ха ха ха.Със тази голяма контра атака ще се реши воината на бойното поле.
Константинов

2023.04.24 | 10:42

11
Ти си боклук и мекере на е.с.и сащ

2023.04.24 | 09:23

8
Да, па укрите са бодри и щастливи и с висок морал кат се надумкат с водка и нямат никви загуби, само дето половината им армия подпомагана от цялото велико НАТО даде фира от някви затворници от частна армия.

2023.04.24 | 09:22

7
da bre evro pe dali usraina ima vsicko kato vaoprajenie dostaveno ot vas no niama hora vece prestapnici

2023.04.24 | 10:40

10
Маймуно мангалска, бързо да се връщаш на дървото, от който си слязла!
Хаха

2023.04.24 | 10:36

9
Украйна има достатъчно място за гробове на укропите които ще правят контранастъпление.
Ukraina55

2023.04.24 | 08:57

6
И от двете страни,загубите ще са огромни и ще бъде истинско клане и много убити и от двете страни ще бъде касапница.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини