Червеният кръст потвърди, че е в контакт с Русия относно украинските деца

  • 08 април 2023 15:34

  • 790
  • 6
Червеният кръст потвърди, че е в контакт с Русия относно украинските деца
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че е влязъл в контакт с руски служител, заподозрян във военни престъпления, тъй като работи за връщането на украински деца, които са били депортирани в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13945

Съобщението за контактите на МКЧК с руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова са първото потвърждение за международен контакт на високо равнище за събиране на семейства с деца, които са били насилствено депортирани, отбелязва агенцията.

Говорителят на МКЧК Джейсън Стразиузо заяви в четвъртък, че организацията е в контакт с Лвова-Белова "в съответствие с мандата си да възстановява контактите между разделените семейства и да улеснява събирането им, когато това е възможно".

Това надхвърля степента на контакт на други агенции, посочва АП. Детската агенция на ООН УНИЦЕФ заяви, че също е в контакт с руски официални лица относно децата, но говорителят Къртис Купър заяви, че УНИЦЕФ "не е получил обратна връзка относно нашето предложение да улесним процесите на събиране на децата". Международната организация за бежанците отрече да е имала контакт с руснаците - въпреки твърдението на Лвова-Белова, че организацията се е свързала с нея.

ООН пoиска достъп до депортирани от Русия украински деца и цивилни

Депортирането на украински деца е проблем от 24 февруари 2022 г. насам, когато Русия започна инвазията си в Украйна. Международният наказателен съд засили натиска върху Русия, когато на 17 март издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин, обвинявайки ги в отвличане на деца от Украйна.

На неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН в сряда Лвова-Белова заяви, че децата са били отведени в Русия за тяхна безопасност, а не са били отвлечени - твърдение, широко отхвърляно от международната общност, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
790 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.04.08 | 16:35

2
Отвлечените от рашистката педерация украински деца, да уточним.
Ха ха ха

2023.04.09 | 15:12

6
ОТВЛЕЧЕНИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ. А НАЦИСТИТЕ ГИ ИЗБИВАХА, ОНЕЗИ 300 ВЪВ ДНР и ЛНР.
педераса пише за педерация

2023.04.08 | 16:41

3
ти си полудял от шибане в гъза ве, халка
Ами

2023.04.09 | 15:09

5
ДОБРЕ ЧЕ СА ВЪВ РУСИЯ ИНАЧЕ ЩЯХА ДА ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА ОНЕЗИ 300 ДЕЦА ОТ ДНР И ЛНР. ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ.
гнусна украинска нация

2023.04.08 | 21:02

4
имаше едно украинче родено от българка в украйна и тогава украинските ибалници отказаха да се грижат затова дете по категоричен начин, наложи се да изпратим самолет , за да приберем отрочето в България, а сега изведнъж, много загрижени за деца които са изоставени и спасени от сигурна смърт, спасени от Русия

2023.04.08 | 16:03

1
Украински по кръщелно по рорителско самосъзнание руснаци да се уточним

Добави коментар

Водещи новини