Генералният директор на ЮНЕСКО пристигна в Украйна

  • 03 април 2023 14:53

  • 423
  • 4
Генералният директор на ЮНЕСКО пристигна в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле пристигна на посещение в Киев. Това съобщи в понеделник заместник-министърът на външните работи на Украйна Емине Джапарова, цитирана от Укринформ и БТА.

„Това посещение е огромен знак за подкрепа за нашите усилия за защита и възстановяване на културата, образованието, науката, младежта, спорта и медиите в Украйна. Тези въпроси са на дневен ред днес“, написа Джапарова в Туитър.

Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО в Украйна за 2023 г. включва осем обекта - седем културни и един природен. В него са Киево-Печорската лавра, катедралата „Св. София“ в Киев и близките монашески сгради от XVIII век, ансамбълът на историческия център на Лвов, дървените църкви в карпатския регион, буковите гори на Карпатите и др . Историческият център на Одеса през 2023 г. е включен в списъка на световното наследство в опасност. Освен това към 2023 г. общо още 16 обекта на територията на Украйна са сред кандидатите за включване в Списъка на световното наследство.

Историческият център на Одеса част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Войната в Украйна е нанесла щети за 2,4 милиарда евро на наследството на страната и на културния й сектор и е допринесла за 13,9 милиарда евро нереализирани приходи в развлекателния сектор, изкуството и туризма, обявиха междувременно от ЮНЕСКО, цитирани от АФП.

Общо 248 монумента са увредени и разрушени, особено в източната част на страната, сочат данните, огласени по време на визитата на Азуле в Украйна.

Руското нашествие е причинило разруха и разпад на части от икономиката, свързани с културата, сред които "туризъм, изкуства, спортове, развлечения, културна индустрия, културно образование", с общи загуби близо 14 милиарда евро.

Азуле заяви, че ЮНЕСКО ще подкрепи украинските власти в разработването на национален план за възстановяване на културния сектор. Според нея Украйна се нуждае от 6,4 милиарда евро за възстановяване на културата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
423 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ukraina55

2023.04.03 | 15:32

2
ЮНЕСКО са добри и сапречясни към Украйна и ще вазтановят украинското наследство на украинците а Русия ще бъде изритана от Юнеско като колтура и ще бъде забравена завинаги Русия ха ха ха.
Ukraina55 е ПЕДЕРАСА Еми

2023.04.03 | 17:35

4
той е болен от спин

2023.04.03 | 15:40

3
Наули се да пишеш първо бе трол
да се знае

2023.04.03 | 15:11

1
юнеско = ЗЛО

Добави коментар

Водещи новини