Местят Роман Костомаров в болница в Германия

  • 01 април 2023 21:31

  • 14239
  • 8
Местят Роман Костомаров в болница в Германия
© getty images

Олимпийският шампион от Торино 2006 в танцовите двойки с Татяна Навка - Роман Костомаров, може да бъде преместен в болница в Германия. Целта е рехабилитация и поставяне на протези, които да заменят ампутираните крайници, съобщават руските медии.

Германски лекари вече са в Москва, за да подготвят фигуриста. Не всички руски медици обаче подкрепят идеята за бързото протезиране на Костомаров, смятайки, че това е животозастрашаващо.

Известният фигурист е в болница "Комунарка" от три месеца и през това време е претърпял ампутация първо на двете ходила, след това и на част от дясната ръка, както и на всички пръсти на лявата.

Последните хирургични интервенции са спрели развиващата се гангрена и смъртта на тъканите. Сега Роман е постоянно в съзнание и записва гласови съобщения до колегите си с обещание да се оправи, докато лекарите възстановяват тежко увредения му от лекарства черен дроб.

Олимпийският шампион Роман Костомаров губи зрението си

Твърди се, че шампионът вече е достатъчно силен, за да се подложи на процеса на протезиране и да получи изкуствени крайници.

Немските специалисти играят голяма роля в лечението на олимпийския шампион. В продължение на три месеца те са консултирали руски специалисти по видеовръзка и са разговаряли със съпругата на Костомаров - Оксана Домнина. Последната е бронзова медалистка от Игрите във Ванкувър по фигурно пързаляне.

"При Костомаров дойдоха двама професори, за да коригират лечението. Сега лекарите търсят възможност да го подготвят за живот с протези. Решението за евентуално преместване в Германия ще бъде взето от Роман и съпругата му", каза източник на REN TV.

Рехабилитаторът и кандидат на медицинските науки Александър Шишонин съветва Костомаров бавно да възстанови физическата си форма, преди да му бъдат поставени протези.

Ръководителят на отделението по спортна травматология на Международния здравен център Максим Корольов също взе отношение по темата, припомняйки, че има пациент, който активно играе хокей с бионична протеза вместо крак.

"Сега биониката е на много високо ниво. Това е хирургическа интервенция: към протезата са свързани сухожилия, мускули, невросензори. Ако това е протеза за ръка, тогава пациентите спокойно могат да вдигнат чаша и могат да разберат дали е студена или гореща. Но това струва много, много пари", не крие лекарят, предава БТВ. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
14239 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
кис13

2023.04.01 | 22:37

2
Защо в лошия Запад бре? Нещастници първобитни!!!
Инвалид с инвалидна карта

2023.04.02 | 13:16

8
Зато що руски лекари могат само убиват!

2023.04.01 | 21:50

1
кармата го настигна тоя Zомбак, убиха го руските лекари.
Инвалид с инвалидна карта

2023.04.02 | 13:15

7
Руски лекари като руски полицаи и руски банкери могат само да убиват!
Инвалид с инвалидна карта

2023.04.02 | 13:13

6
Руските лекари убмват и банкери също!
Еми до долният

2023.04.02 | 11:43

4
Откога транс сексуалните джендъри като теб дават мнение, нищожество!

2023.04.02 | 05:50

3
Гнусен психично болен третополов педал Емѝ пидир@са. Да пукнеш дано мършо побъркана.
Инвалид с инвалидна карта

2023.04.02 | 13:12

5
Мръсни педераси! Включвате карта ми!

Добави коментар

Водещи новини