Русия има нова Концепция за външна политика

  • 31 март 2023 15:53

  • 1292
  • 8
Русия има нова Концепция за външна политика
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Днес беше публикувана нова версия на Концепцията за външна политика (КВП) на Русия, одобрена от президента Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Документът определя приоритетните области, целите и задачите на международната дейност на страната и ще бъде пътна карта за руското външно министерство и други министерства и агенции.

Предишната версия на концепцията беше приета през ноември 2016 г.

На среща с членовете на Съвета за сигурност президеkтът Путин посочи, че новата външнополитическа концепция на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в областта на международните отношения.

"Представената концепция, според мен, ще послужи като добра доктринална основа за по-нататъшната ни работа по международните въпроси", заяви той. Путин изтъкна, че разширяването на връзките с конструктивни партньори и създаването на условия неприятелските държави да се откажат от враждебната политика спрямо Русия изискват специално внимание.

Освен това президентът призова за укрепване на суверенитета на Русия, засилване на нейната роля във формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред. "При перспективното планиране на нашите действия е важно да отчитаме целия спектър от фактори и тенденции в международните отношения, да работим за укрепване на суверенитета на Русия, да увеличаваме ролята си в решаването на световните проблеми и формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред", подчерта президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия предполага, че антируските стъпки от страна на неприятелски държави ще бъдат последвани от твърд отговор, посочи руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи по време на срещата на Путин с постоянните членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата КВП на Русия е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави, заяви Лавров.

Кремъл: Няма да спрем офанзивата срещу Украйна

Според дипломат №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва препоръката за неконфронтационна политика спрямо Москва.

"Ясно е фиксирано, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното взаимодействие с Русия е възможно, само ако са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и ако на практика отхвърлят тази политика", заяви министърът. “От нас ще зависи до каква степен Западът ще бъде готов да следва тези препоръки.“ 

Що се отнася до страните - непосредствени съседи на Русия, в концепцията се посочва, че основната цел на Москва в този регион е да се превърне в зона на мир, добросъседство и благоденствие. Отделно в документа се подчертава, че Русия се стреми към мирно разрешаване на международните въпроси в Арктика.

Ройтерс обърна внимание на казаното от Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, че Русия е изправена пред "екзистенциални заплахи" за сигурността и развитието си от "неприятелски държави".

Руският външен министър заяви в предавано по телевизията заседание на руския Съвет за сигурност в Кремъл, че новата концепция ще очертае как Русия може да предприеме "симетрични и асиметрични мерки в отговор на неприятелски действия срещу Русия", като се позова на "безпрецедентния натиск", оказван върху Русия от западните й врагове.

Константин Тодоров
1292 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.01 | 10:09

7
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.01 | 10:11

8
"Ще бомбардираме Украйна дотогава, докато тя не се превърне в Русия." ( Дмитрий Медведев, 24.03.2023) Без думи.
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.31 | 18:27

6
Политика само за унищожение пенсионери и хора с увреждане.
Емѝ...

2023.03.31 | 17:22

5
Вече лапам и на руснаци, с големи пишки и ташаци!

2023.03.31 | 17:01

3
Трябва да напишете последна концепция. След три месеца няма да има такава държава.
тихо ве ПЕДЕРАС

2023.03.31 | 17:15

4
СПИНОЗЕН
Ukraina55

2023.03.31 | 16:32

1
Путин дасияа завре във задника и да се гръмне ха ха ха.
тихо ве ПЕДЕРАС

2023.03.31 | 16:53

2
СПИНОЗЕН

Добави коментар

Водещи новини