Игри и приказки помагат на украинските деца да се справят с травмите от войната

  • 30 март 2023 22:48

  • 479
  • 7
Игри и приказки помагат на украинските деца да се справят с травмите от войната
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В подземието на детска градина в Киев, чиито стени са украсени с рисунки, деца си играят тихичко по време на една от тревогите за възможни руски въздушни удари. С децата, които едва си спомнят времето преди войната, са учителки и педагогически служители, които се опитват да намалят психологическата травма от постоянните военновъздушни тревоги, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11813

"Те слизат там спокойно, никой не плаче", казва една от учителките, 68-годишната Тетяна.

ООН: Руската армия е извършила много военни престъпления в Украйна

И наистина, децата се смеят, разговарят, оцветяват, играят или слушат приказки.

"Крием се от бомбите", казва малкият Платон, докато играе с Лего. "Когато очакваме бомбите, слизаме в мазето", казва малката Надя.

От началото на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г. се увеличават инициативите в Украйна, които полагат усилия за ограничаване на психологическите последствия от войната - от книги до телевизионни предавания.

Директорката на детската градина Ала Писменчук казва, че децата се нуждаят от такава подкрепа, защото освен заплахата от бомбардировките, децата са станали свидетели на това как техни роднини заминават на фронта или са били принудени да избягат от източната част на страната, където сраженията са много интензивни.
Има децата, чиито бащи, майки или други роднини са на фронта и защитават родината, каза директорката.

Психоложката в детската градина Ирина Киореску работи с няколко деца в сензорна стая. 
Темата за войната е много трудна, независимо дали децата е трябвало да напуснат домовете си или са родом оттук. Всички те са разтревожени, каза тя.

Детската писателка Таня Стус публикува книга, която да помогне на родителите на обсъждат войната със своите 4-5-годишни деца. Най-важното е да обясним на възрастните как да разговарят с децата си, каза тя. Книгата й първо излезе в аудио формат и се разпространява безплатно за родители бежанци. Авторката обясни, че съдържанието е изготвено съвместно с психолог. Тя препоръчва на родителите да не лъжат децата си и е убедена, че ако малките зададат въпрос, трябва да получат обяснение.

Мая Йорданова
479 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
стига

2023.03.30 | 23:14

1
с тая пропаганда бе уроди краварски ... писна ми 24/7 пропаганда
Новини бг

2023.03.31 | 04:51

3
Са като останалите платени соросоидни марионетки. Пропаганда и лъжи. Друго няма.
Ха, ха, ха

2023.03.31 | 04:47

2
Да седнат в скута на деменцията БайДън. Той ще ги души и прегръща. Пада си по малки дечица отдавна.
Гражданин на СССР

2023.03.31 | 07:53

4
Трябва да признае че СССР распусна незаконно и трябва да съди Горбачов и Елцин!

2023.03.31 | 12:33

7
Отивай да ги съдиш!!!
Ukraina55

2023.03.31 | 08:58

5
Ето затова се бият украинците да защитят децата си и нацията си от руските агресори мръсни.Заради украинските деца мотивират украинските войски да пазят родината си от руските терористи и престъпници.Затова докато украинците има за какво да се бият и да са мотивирани е заради децата си да защитят от руските убици и престъпници.Етата на Русия свърши и загина.
Ukraina55

2023.03.31 | 08:58

6
Ето затова се бият украинците да защитят децата си и нацията си от руските агресори мръсни.Заради украинските деца мотивират украинските войски да пазят родината си от руските терористи и престъпници.Затова докато украинците има за какво да се бият и да са мотивирани е заради децата си да защитят от руските убици и престъпници.Ерата на Русия свърши и загина.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини