"Роснефт" увеличава петролните доставки за Индия

  • 29 март 2023 17:18

  • 538
  • 3
"Роснефт" увеличава петролните доставки за Индия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Най-големият руски производител на петрол "Роснефт" и индийската държавна компания "Индиън ойл корпорейшън" (Indian Oil Corporation) са подписали дългосрочно споразумение за устойчиво увеличаване на доставките на петрол и диверсифициране на сортовете петрол за Индия. Това съобщи днес "Роснефт", цитирана от Ройтерс.

Споразумението е било подписано по време на работно посещение до Индия на главния изпълнителен директор на руския гигант Игор Сечин, обяви компанията, без да даде подробности за споразумението. 

"Страните са обсъждали начини за разширяване на сътрудничеството между "Роснефт" и индийски компании по цялата верига на стойността на енергийния сектор, включително възможности за плащания в национални валути", съобщи "Роснефт".

Русия пренасочва енергийните си доставки от традиционни пазари в Европа, които наложиха широкообхватни санкции срещу Москва след началото на руската инвазия в Украйна миналата година.

Индия е най-големият купувач на руския суров петрол "Уралс" през март. Очаква се доставките за Индия да са над 50 на сто от целия износ по море на "Уралс" за текущият месец, като Китай се нарежда на второ място.

Русия: Петролът, засегнат от западното ембарго, е пренасочен към други страни

Вицепремиерът Александър Новак заяви вчера, че продажбите на руски суров петрол за Индия са скочили 22 пъти миналата година, но не уточни какъв е обемът на продажбите.

"Роснефт" обяви, че Русия за първи път е станала един от най-големите търговски партньори на Индия, след като търговският обмен помежду им е достигнал 38,4 милиарда долара през 2022 година. 

"Така целта, поставена от лидерите на страните ни за увеличаване на оборота до 30 милиарда долара до 2025 година, е постигната предварително", съобщи "Роснефт", цитирайки Сечин, който е дългогодишен приближен на руския президент Владимир Путин, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
538 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ukraina55

2023.03.30 | 09:10

3
Хубава руска нефтена платформа която скоро ще бъде взривена от местириозен подводен зрив и ще отиде да прави компания на кораба Москва ха ха ха.Тази руска нефтена платформа ще стане подводница.
Ukraina55

2023.03.30 | 09:05

2
И пак Русия няма да спечели достатъчно пари за воината си,няма да е достатъчна печалбата от Индия и Китай.Без печалбата от запада Русия няма да си спаси икономиката си и няма да печели достатъчно пари и ще си седи Русия все на червено и мизерия и бедност ха ха ха.
Чудно!

2023.03.29 | 19:19

1
Точно така! Трябва да търгува с Азия - с Индия, Китай, Иран и т.н. По цялата граница на Русия с Европа да се издигне стена, като Берлинската и край с достъпа на руснаци в Европа. Всички руснаци да се екстрадират обратно в Русия , дори тези с двойно гражданство. Европа трябва да преустанови всичките си контакти с Русия, да я обяви за терористична държава и да забрани изцяло всичко руско - стоки, материали, услуги. Нито един руснак да не прекрачва границите на европейски държави.

Добави коментар

Водещи новини