Русия и Индия преговарят за развиване на морския път през Арктика

  • 29 март 2023 12:19

  • 327
  • 4
Русия и Индия преговарят за развиване на морския път през Арктика
©
Слушай новината Слушай новината

Русия и Индия разглеждат възможността да разширят използването на северния морския маршрут, прекосяващ Арктика, като проектът предвижда и евентуалното изграждането на нови преработващи съоръжения, съобщи руската агенция Интерфакс, предаде Ройтерс.

Алексей Чекунков, министър за развитието на Далечния изток и Арктика, е на посещение в Индия и ключов въпрос в разговорите му с индийски официални лица е "надеждният и безопасен" транспорт на стоки през Северния морски път от руски до индийски пристанища, съобщи Интерфакс.

Москва обяснява какво да се прави при ядрен инцидент

През последните години Русия развива своите находища на въглеводороди в Арктика, като транспортира добитите ресурси по море до различни точки от света. Движението на корабите обаче е почти невъзможно през зимните месеци заради образуването на дебел лед, но надеждите на Москва са, че климаичните промени ще облекчат корабоплаването в северните ширини.

"Беше специално отбелязано, че цената на доставката на контейнер от Владивосток до Индия е с една трета по-ниска от цената на доставката на контейнер от Москва", казва още Чекунков, цитиран от Интерфакс.

Индия, която не осъди изрично нахлуването на Русия в Украйна, през миналата година се очерта като най-големият купувач на руски петрол след Китай.

Калина Христова
327 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
План на Европа !

2023.03.29 | 19:30

4
Русия трябва да търгува с Азия - с Индия, Китай, Иран и т.н. 1. Европа трябва незабавно да преустанови всички търговски взаимоотношения с РФ. 2.По цялата граница на Русия с Европа да се издигне стена, като Берлинската и край с достъпа на руснаци в Европа. 3.Всички руснаци пребиваващи в европейски страни да се екстрадират обратно в Русия , дори тези с двойно гражданство.Всичката им собственост да се изземе в полза на държавата и да се продаде на публични търгове. 4.Европа трябва да преустанови всичките си контакти с Русия, всяка европейска държава да скъса дипломатически взаимоотношения и да се обяви Русия за терористична държава. 5.Всичко руско - стоки, материали, услуги да бъде забранено. Нито един руснак да не прекрачва границите на европейски държави
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.29 | 13:57

3
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план.
Ukraina55

2023.03.29 | 12:51

2
Част от руските територии ще станат Индийски а другите руски територии ще станат Китайски и Путин ще се озове между две пишки които щего шибат отзад и изнасилват отзад ха ха ха.Русия стана робска колония ха ха ха.
Ukraina55

2023.03.29 | 12:51

1
Част от руските територии ще станат Индийски а другите руски територии ще станат Китайски и Путин ще се озове между две пишки които щего шибат отзад и изнасилват отзад ха ха ха.Русоя стана робска колония ха ха ха.

Добави коментар

Водещи новини