Експерт: Китай иска влияние над Русия и достъп до ресурси

  • 23 март 2023 11:01

  • 958
  • 14
Експерт: Китай иска влияние над Русия и достъп до ресурси
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Защита на националния интерес или негов саботаж е позицията на страната ни на фона на продължаващата европейска солидарност? Какво печели и какво губи България в опитите на Радев да поддържа максимален неутралитет? Темата коментира доц. Георги Цветков, експерт по сигурността и отбраната в ефира на Дарик радио.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10657

България няма да предостави изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна, докато управлява служебното правителство. Нито пък страната ни ще подкрепи общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, в която ще се включат 18 европейски страни. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във вторник.

Президентът потвърди тезата си, че страната ни би подкрепила дипломатически усилия за постигане на мир на фона на знаковата среща под същия претекст между президента на Русия Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и президента на Китай Си Дзипин.

"Тази позиция казва, че страната няма да участва, но няма и да пречи. Българската позиция е донякъде оправдана, защото нямаме запаси и защото от друга страна има български фирми, които произвеждат такива снаряди. Относно предоставянето на собствените запаси от съветските калибри - от една страна България не се включва, а от друга страна на 17 март има решение на Министерсия съвет, с което всъщност от военните запази ще бъдат предоставени боеприпаси на стойност от около 350 милиона лева на ВМЗ Сопот", заяви експертът.

"В рамките на тази една година от началото на войната България продължава да следва същата политика, в която много силно се обявява за мирни преговори и по никакъв начин няма участие в конфликта и в същото време се вземат решения за продажба на значителни количества боеприпаси", добави той.

Европейската агенция по отбрана ще възлага отделно поръчки на отделни компании вероятно. Тук пак ще се заеме тази позиция, защото това са търговски отношения между страните. Доколко тази позиция е полезна, не знам. В тази позиция нама силни страни според мен", коментира Цветков.

България продължава да твърди, че не може да замени старото си съветско оръжие за западно в рамките на т.нар. триъгълни сделки, както направиха Гърция и Словакия. Така ли е действително?

"Със сигурност тези възможности намаляват, но не са изчерпани. Последният пример е от Словакия. Не трябва да възприемаме, че става въпрос за замяна задължително на един тип въоръжение. В техния случай става въпрос за самолети за хеликоптери. Има различни възможности за замяна. Друг важен момент е срокът. Ние не можем да очакваме, че такива сделки могат да доведат до замяна на оборудването веднага", уточни експертът.

"Ако има възможност за временно поддържане на МИГ- 29, известно количество от тези самолети е по-добре да бъдат поддържани, за да не се стига до ситуация, в която ВВС на България са изцяло приземени", категоричен е Цветков.

Китайският президент Си Дзипин приключи тридневното си посещение в Москва със стратегическо споразумение и предложение за мирен план. Това засилва позициите на Путин или подчинява Москва на Китай - нов голям брат?

Си Цзинпин към Путин: Пази се, приятелю! Идва невиждана от 100 години промяна

"Китайското предложение не е нещо, което е ново. Стратегическото партньорство означава гарантиране на достъп от страна на Китай до енергийни ресурси. Какво ще получи Русия в замяна, предстои да се види. Китай ще се възполза максимално от конфликта за увеличение на влиянието си върху Русия", смята експертът. 

"Китайското предложение в голяма степен следва логиката на мирните варианти, предлагани от западните държави. Друг важен момент е тази война да се отрази минимално на световната икономика като специална точка е търговията със зърно. Основният интерес на Китай е да си гарантира достъпа на ресурси", заключи той.

Цветелина Кирилова
958 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Няма как да си педерас, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.23 | 13:30

14
Педераса Еми е болен от спин.
педераса Еми е болен от спин

2023.03.23 | 13:29

13
и заради това е полудял
Ukraina55

2023.03.23 | 12:03

11
Ето наи накрая китайците ще получат доста руски територии и Сибир ще бъде тяхен,това беше замисълът на Китаи да присвои определени руски територии и ресурси към китайската територия.И ще получи китаи пълен контрол над руските територии.Половината руска територия ще бъде Китаиска територия.
Ukraina55 е педераса Еми

2023.03.23 | 13:28

12
който освен да го поема заднишката, друго не умее

2023.03.23 | 11:33

10
Стига са се упражнявали медийно тези набедени експерти
Ми те

2023.03.23 | 11:26

7
вече дефакто си притежават Сибир , защо да не е и цялата територия на Русия , и то деюре , след като на путлеровци чавка им изпила акъла....
Хи, хи

2023.03.23 | 11:32

9
Така ли Емѝ пидир@са. Много ги разбираш нещата в аналния секс. Голям експерт си там.
Хм...

2023.03.23 | 11:28

8
Мъжко дупе се е.е "на легло"....
Няма как да си педерас, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.23 | 11:23

6
Всички педераси са русофоби. Факт.
Бай Иван

2023.03.23 | 11:19

5
Китаеца не е глупав. Трябват му ресурсите за без пари и да продава на запад с голяма печалба. То и без да си експерт е ясно. Бизнес, какво да се прави.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.23 | 11:12

2
Китайците винаги получават това, което искат! За разлика от руснаците в Украйна :)
ха,ха

2023.03.23 | 11:17

4
Така ли , анален експерт. Еми пидир@са знае всичко. Ха, ха, ха....
Емѝ...

2023.03.23 | 11:16

3
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ . на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Козяк 16.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини