Путин предупреди, че Русия може да излезе от зърнената сделка след 60 дни

  • 20 март 2023 22:40

  • 1479
  • 5
Путин предупреди, че Русия може да излезе от зърнената сделка след 60 дни
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През потвърди днес, че Москва се е съгласила да удължи зърнената сделка, позволяваща износ на украинско зърно на световните пазари, само с 60 дни и може да излезе изцяло от нея, ако условията ѝ не бъдат изпълнени, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10701

В изказване на международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят, в която участват африкански парламентаристи, Путин отбеляза, че Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката.

"Справедливото и всеобхватно прилагане на Черноморската зърнена сделка може да бъде осигурено само ако се вземе предвид нашата позиция и в зависимост от това ще преценим по-нататъшното си участие в нея", заяви Путин.

Президентът Ердоган: Зърнената сделка е удължена

С посредничеството на ООН и Турция през юли беше сключено споразумение, позволяващо на Украйна - една от "житниците" на света - да изнася храни и торове от три от черноморските си пристанища. Споразумението със срок на действие 120 дни беше подновено миналия ноември. Русия се съгласи на още едно удължаване, когато сделката изтече в събота, но отбеляза, че ще приеме то да е само 60-дневно.

Украйна твърди, че удължаването само с 60 дни нарушава условията на сделката, но споразумението позволява на страните да го модифицират, както и направи Русия. ООН и турският президент Реджеп Ердоган потвърдиха, че е договорено удължаване, но не казаха за какъв срок ще е то, което отразява неспособността им да повлияят на решението на Русия.

Москва изразява разочарование, че сделката не успя да осигури пълен достъп за износ на нейното зърно и торове през Черно море. Въпреки това износът на руска пшеница през ноември, декември и януари е бил рекордно висок и е отбелязал увеличение с 24 процента спрямо същия период една година по-рано, сочат данни на "Рефинитив".

Путин използва днешната парламентарна конференция "Русия-Африка", за да повтори руските твърдения, че голяма част от зърното, изнасяно в рамките на сделката, отива на "презадоволените" европейски пазари, а само малка част стига до африканските пазари.

Руският президент добави, че ако Русия реши да удължи сделката след 60 дни, тя ще е готова да снабдява африканските държави с безплатно зърно.

Мая Йорданова
1479 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
инвалид с инвалидна карта

2023.03.21 | 08:08

5
мръсни педераси, включвате карта ми

2023.03.20 | 23:30

1
тоя ниския още ли е жив бе???
ДА НАПУК НА ВСИЧКИ ВАС

2023.03.21 | 00:09

4
ТОЙ Е НАШИЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ, НА ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА СА СВОБОДНИ. РАЗБРА ЛИ СЕГА?
Горният говнотрол е

2023.03.20 | 23:54

2
Гнусния трол-педал Еми пидир@са , дето страда от шизофрения. Духа на други мъже за да си изкарва прехраната. За съжаление институциите не вземат участие в неговото лечение. Дано новини бг го предадат на компетентните органи.
ха,ха

2023.03.20 | 23:57

3
Гнусния хомосексуалист Еми пидир@са, ще пусне от злоба и яд. Безработния хомосексуалист страда от лека форма на шизофрения, но това не му дава право да обижда и клевети непознати хора. Жалко че, инструкциите не работят в България от 33 години.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини