Политолог: Позицията на България за войната в Украйна е "хилаво проруска"

  • 20 март 2023 12:35

  • 1927
  • 23
Политолог: Позицията на България за войната в Украйна е "хилаво проруска"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

“След заповедта на Хага за арест на Путин няма как оттук нататък западните сили да преговарят с него за каквото и да било. Това значи, че войната ще приключи тогава, когато украинските въоръжени сили победят. Никакви предварителни преговори с Путин няма да има. Никой няма да си говори с него изобщо”, заяви в “Кой говори” по Дарик радио политологът проф. Евгений Дайнов. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10724

Международният наказателен съд (МНС) издаде в петък заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна. Подозрението е за незаконно депортиране на хора, включително и деца, от територията на Украйна в Руската федерация. Предстои обаче тридневно посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва, където ще се обсъди именно Украйна.

Дайнов коментира визитата така: “С кого ще си говори Си Дзинпин? С президент на велика сила, или с издирван престъпник? Макрон много се гордееше, че ще си говори с Путин. А сега, ако му се обади, ще си говори с един престъпник”.

Военният експерт проф. Тодор Тагарев обяви, че за него актът на Хага не е само пиар, нито символично действие. Причината е, че е избран повод, за който дори руските телевизи признаха “и се хвалеха, че отвличат украински деца и ги пращат незнайно къде”. 

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви, че Русия участва в престъпления над човечеството. Американският президент Байдън потвърди след обявената заповед на Хага, че САЩ споделят същата позиция, добави експертът.

Проф. Даниел Вълчев: Заповедта за ареста на Путин е политически акт

Във връзка със заплахите от Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, който нарече Международния наказателен съд (МНС) “нулево ефективен” и заплаши с ракетна атака сградата на съда в Хага, Дайнов заяви: “Тези заплахи са редовното меню на вечерните пропагандаторски шоута. Те (*бел. Ред. руснаците) живеят в свой истеричен балон как наляво и надясно мятат ракети, а реално едно село не могат да превземат. Това обаче са симптоми на края. Не виждам кой ще посмее да почне да размята ракети насам и натам. Защото на Путин му беше обяснено още преди месец какво ще му се случи, ако нападне друга страна”.  

Според проф. Тагарев Путин нарочно оставя Медведев да говори така: “Дали така си говори по принцип, или под влияние на някакви вещества, но на фона на Медведев Путин изглежда нормален”. 

Тагарев е категоричен, че ако Путин беше успял да подчини Украйна и да включи нейната армия към своите сили, е щял да тръгне в други посоки - “Молдова, Грузия, а защо не да опита и серещу една или повече страни от НАТО”. 

Евгений Дайнов разказа как се е разхождал във Варна и си е представял какво щеше да се случи, ако тази война беше стигнала до България и ако във Варна, например, се бяха появили “зелени човечета с автомати”. По думите му вероятно голяма част от българите щяха да ги посрещнат с хляб и сол. “Украинците ни спасяват всички нас всеки ден”, обобщи той.

Позицията на България за войната в Украйна политологът дефинира като “хилаво проруска”.

 

Цветелина Кирилова
1927 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Мани, мани...

2023.03.21 | 06:37

23
wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes
Z Z Z Z Z

2023.03.20 | 17:19

22
Моята е силно про-руска! Защото именно е хилаво про-руска ни изнудват САЩ. Трябваше още в ден 1 да обявим подкрепа за Русия и да наложим веднага санкции на Зеленски и режима в Украйна.
Ukraina55

2023.03.20 | 15:49

15
Ако Българите обичаха Русия,нямаше да пращаме оръжия и техника на украинците и да ремонтираме техните танкове путенисти говнояди и за това 10% от вас путенисти сте лизачи които лижите насрания задник на Путин и сте варвари а 90% са против Русия и не се кланят на насрания Путин защото са цивилизовани хора и са готови ако дойде да го убият със камани този буклук Путин,вийсте малцинство путенисти ха ха ха.Смърт за Русия.
а

2023.03.20 | 17:01

21
Ако не беше Русия сега щеше да носиш фес! И се пише камЪни!
а

2023.03.20 | 16:59

20
Абе как стана "виновен до доказване не противното" ??? Не беше ли обратно или както ви изнася?

2023.03.20 | 16:44

19
90 % от българите са на това мнение ! Това е позицията и на ВЪЗРАЖДАНЕ ! ГЕРБ и ПП тотвят огромна фалшификация на изборите ! В противен случай Костадинов взима властта !

2023.03.20 | 16:40

18
Дайнов по глупост може да се мери само с Бойко Тиквата , който се осра и сам се уби като докара РАДЕВ на президентския стол вече 6 - та година !

2023.03.20 | 16:35

17
Дайнов е платен глупак и не вижда по - далеч от носа си ! РУСИЯ , КИТАЙ , ИРАН и Сев. КОРЕЯ ще ИбМ на целокупния Запад барабар с байданчовците зад океана !

2023.03.20 | 16:30

16
Дайнов е клиничен идиот ! Въпреки , че България е в НАТО с 4 американски военни бази , в България съществува проруска позиция и то на високо ниво ! Войната в Украйна ще свърши когато РУСИЯ и КИТАЙ си постигнат целите в Европа и в Азия ! За какво е от днес Син Дзинпин ТРИ дена в Москва ?!
Ukraina55

2023.03.20 | 15:48

14
Ако Българите обичаха Русия,нямаше да пращаме оръжия и техника на украинците и да ремонтираме техните танкове путенисти говнояди и за това 10% от вас путенисти сте лизачи които лижите насрания задник на Путин и сте варвари а 90% са против Русия и не се кланят на насрания Путин защото са цивилизовани хора и са готови ако дойде да го убият със камбани този буклук Путин,вийсте малцинство путенисти ха ха ха.Смърт за Русия.

2023.03.20 | 14:53

13
Не на България, а на чорапа узурпатор на властта, назначен от мУтрафонова и Решетников от руското посолство. Каква да ни е позицията с фигурант говнояд докопал властта без да има право?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини