Русия не знае със сигурност кой стои зад атентатите по газопроводите "Северен поток"

  • 13 март 2023 10:46

  • 374
  • 1
Русия не знае със сигурност кой стои зад атентатите по газопроводите "Северен поток"
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Русия все още не знае със сигурност кой стои зад терористичните атентати срещу газопроводите "Северен поток". Това заявява Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, в публикуван днес коментар за в. "Аргументи и факти", предаде ТАСС.

Москва така и не бе включена в разследването, припомня той. По думите му Русия настоява за обективно разследване с нейно участие и с участието на другите заинтересовани държави. Огласяваните до момента "едностранни субективни версии" според него "не обясняват нищо".

"Мнимото изтичане на данни" от разследването, според което зад експлозиите стои Киев, цели само да обърка следите, казва Патрушев. Киев нищо не е изгубил, нито е спечелил от взривовете. Управляващите в Украйна очакват от Берлин да увеличи военната помощ за киевската власт и нямат интерес от подобни действия, изтъква експертът.

Медии твърдят, че става дума за диверсия, извършена от група украински терористи, посочва той. "Трябва да си зададем въпроса има ли изобщо такава група и дали по принцип тя е способна да го направи. Защото не е тайна, че за осъществяване на подобни акции са предназначени специални подразделения със съответното оборудване и подготовка. Такива със сигурност имат САЩ и Англия", посочва Патрушев. 

Той обръща внимание, че други страни от НАТО също използват бойни плувци като диверсанти, но само "с одобрение и подкрепа от страната, диктуваща основния дневен ред" в алианса, пише БТА.

Зеленски отрече участие на Украйна в експлозиите на "Северен поток"

Берлин осъзнава, че атентатите със сигурност ще доведат до "по-нататъшен упадък" на германската икономика; същевременно "тясното икономическо сътрудничество между Германия и Русия никога не е устройвало Вашингтон и Лондон". И сега Белият дом кара "германското ръководство да се води по версията (. . .), изгодна за властите на САЩ", казва руският държавник.

"Днешната германска държава е несамостоятелна. Вашингтон натрапва на Берлин своята икономическа и екологическа политика, държи на територията на страната 35-хиляден военен контингент. Знае се, че Белият дом дълги години контролираше (бившата канцлерка на Германия) Ангела Меркел", твърди Николай Патрушев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.13 | 16:03

1
как кой,самата тя (рашата) го гръмна

Добави коментар

Водещи новини