Войната в Украйна е предизвикала стотици тежки екологични проблеми

  • 21 февруари 2023 22:33

  • 2956
  • 7
Войната в Украйна е предизвикала стотици тежки екологични проблеми
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Войната в Украйна е причинила стотици тежки екологични проблеми, съобщи БТА, позовавайки се на "Грийнпийс" и екологичната организация "Екоекшън". Заснети са почти 900 случая на тежки поражения върху природата.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13578

Трябва да се обръща повече внимание на унищожаването на природата, причинено от войната, каза Денис Зузаев, експерт на "Грийнпийс" в Централна и Източна Европа.

Горски пожари, изтичане на токсичен газ, нефтени разливи в Черно море са сред случаите, за справянето с които екологичните организации искат изготвяне на програма. Необходим е финансов ресурс и поемане на ангажимент за възстановяване на околната среда, каза още Зузаев в своето изявление. Според него отделянето на средства трябва да започне сега, а не след края на войната.

ООН: Повече от 8000 цивилни са загинали от началото на войната в Украйна

Активистите представиха интерактивна карта с най-сериозните щети за околната среда. Голяма част от разрушенията са заснети от сателит. Показан беше горски пожар на площ от 17 000 хектара в Източен Луганск, причинен от руски ракети. На много места в Украйна се издига токсичен дим, причинен от запалени горива в енергийните централи.

През юли 2022 г. група от експерти по защита от радиация документираха щетите в зоната около АЕЦ Чернобил.

Според изследването около 20 процента от защитените територии в страната са били засегнати. Освен директно разрушение е налице и дълго излагане на остатъци от въоръжение, което също представлява опасност.

Природата е "мълчалива жертва" и щетите върху околната среда като цяло остават незабелязани, каза Евгения Засядко, ръководител за климата на "Екоекшън". "Войната засяга природата също толкова тежко, колкото хората и инфраструктурата." 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2956 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.22 | 00:48

3
Ако всичко беше станало по плана на руските фашисти , Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде заровено в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят. СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.22 | 11:32

7
От древни времена до сега ВИНАГИ има един злодей, който иска да превзема чужди територий или да тероризира всички останали ! То не беше Наполеон, то не беше Хитлер сега е Путин! Но светът по един или друг начин ще се отърве и от този военнопрестъпник! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️

2023.02.22 | 05:56

4
И кой е виновен !Тези, които пращат оръжия постоянно са виновни иначе ни мамят с климата и кравите дето наторяват им пречели та да не ядем.
1

2023.02.22 | 08:29

6
евроатлантически цености...:)

2023.02.21 | 22:45

1
дано не е пострадало някое бездомно куче, че мрежата ще се взриви, може и протести да има

2023.02.22 | 05:56

5
ха ха хаааа така е лудите се множат
Z Z Z Z Z

2023.02.22 | 00:06

2
НАТО и укропитеците трябва да бъдат съдени за тази война и за замърсяването на околната среда. Натовската война можеше и да не се състои, ако не бяха маниакалните мераци на САЩ за световно господство.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини